Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Уволниха вдовицата на Булат Окуджава от музея на поета

Като оскърбление към паметта на твореца описват в социалните мрежи държавния ход

Хич не ни обичат. Ето защо независимият старт ни е много важен“, каза през 2013-а Олга Окуджава. - Уволниха вдовицата на Булат Окуджава от музея на поета

Хич не ни обичат. Ето защо независимият старт ни е много важен“, каза през 2013-а Олга Окуджава.

Вдовицата на поета Булат Окуджава (1924-1997) Олга Окуджава е уволнена от поста директор на Музея на Окуджава, съобщава на страницата си във Фейсбук специалистката по творчеството и живота на Михаил Булгаков Мариета Чудакова. Известно е, че Олга Окуджава бе публично против създаването на музейна „верига“ в Переделкино, в която се планираше да се включат домовете-музеи на Корней Чуковски, Борис Пастернак и Булат Окуджава. Но преди седмица медиите обявиха влизането на Дома-музей на Окуджава в състава на Държавия литературен музей. При този административен ход директорската длъжност на мемориала бе съкратена.

В същността си тази акция може да бъде наречена оскърбление на паметта на прочутия бард от страна на държавата, пише общественикът Николай Подосокорски в блога си. В социалните мрежи най-често срещаното саркастично определение е „подарък за фронтовака Булат Окуджава за рожденния му ден“. Писателят е роден на 9 май.

През август 2013 г. Олга Окуджава разказа в интервю за недоволството на Министерството на културата от независимия статут на музея на Булат Окуджава:

„Ние сме самостоятелни, борим се за своята независимост и дълги години държим на нея. Слава богу, че имаме този статут и не се явяваме нечий филиал. Но сега сме много разтревожени, защото дойде нов министър на културата, който иска да покаже колко е „умен“ и прави много глупости, за да заслужи одобрението на президента. И сега всички музеи треперят.

Но, от друга стана, финансирането стана по-прилично. Все пак нещо се променя. Но ние си оставаме нелюбимото дете на Министерството на културата. Там много се обиждат, че не искаме да сме отдел или филиал на друг музей. И затова хич не ни обичат. Ето защо независимият старт ни е много важен“.

Макар и доброволец в Червената армия по време на Втората световна война, години по-късно с творчеството си Булат Окуджава, при все да не създава политически песни, спомага за развиването на известно инакомислие в съветската литература от 50-те и 60-те години, а властите нееднократно се колебаят дали да не санкционират поета заради възгледите му.

Може би един от най-известните стихове на Окуджава, Возьмемся за руки, друзья, чтоб не пропасть поодиночке, първоначално изглеждал безобиден за властите, но до време. Неговият размит образ на дисидент се подхранвал и от серията му гротескови песни за руски революционери, преследвани от царската власт в края на XIX век.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС