Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Уволниха Жана Караиванова, шефката на Националния филмов център

Като причина за отстраняването ѝ е посочено „системно неизпълнение на служебните задължения“

Жана Караиванова управлява Националния филмов център от 2017 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Уволниха Жана Караиванова, шефката на Националния филмов център

Жана Караиванова управлява Националния филмов център от 2017 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Директорката на Националния филмов център Жана Караиванова е уволнена дисциплинарно от служебния министър на културата Велислав Минеков, съобщиха от Министерството на културата. Посочената причина е „системно неизпълнение на служебните задължения и нарушения, свързани със системата за управление и финансов контрол, констатирани в одитен доклад от май 2021 г.“.

Жана Караиванова зае поста изпълнителен директор на НФЦ след конкурс през 2017 г. От 2020 г. е член на борда на Асоциацията на директорите на европейските филмови агенции, което е и първото българско участие в престижната организация.

Откакто е в служебното правителство, Велислав Минеков няколко пъти напомня, че няма да подпише правилника за прилагане на Закона за филмовата индустрия, докато не бъдат окончателно решени спорните въпроси, които разделиха филмовата гилдия. Продължаващите спорове по прилагането на закона доведоха до практическо спиране на работата на НФЦ за 2021 г.

Одитният доклад за Националния филмов център не е публикуван на страницата на Сметната палата.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg