Софийска филхармония МЕГАБОРД

Узакониха термина „рашизъм“ в Украйна

Дефинират го като съвременен руски фашизъм

Бъдещият международен съд няма да съди Русия като държава, а последователите и създателите на рашизма. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Узакониха термина „рашизъм“ в Украйна

Бъдещият международен съд няма да съди Русия като държава, а последователите и създателите на рашизма. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Терминът „рашизъм“ бе узаконен от Върховната рада на Украйна. Законодателният орган на страната прие постановлението „За използването от политическия режим на Руската федерация на идеологията на рашизма, за осъждането на принципите и практиките на рашизма като тоталитарни и човеконенавистни“, съобщава Би Би Си.

В текста са събрани определения и характеристики на днешната власт в Русия, чрез които се прави опит да се обясни научно явлението. Определенията са дело на украински и западни историци, публицисти и културолози. В крайна сметка формулировката се свежда до това, че рашизмът е съвременен руски фашизъм.

„Жестоката и непровокирана от нищо война на Русия срещу Украйна показа на целия свят реалната същност на политическия режим на Путин като неоимперска, тоталитарна диктатура, която следва най-лошите практики от миналото и въплъщава фашизма и националсоциализма в съвременна версия на руски рашизъм“, се казва в пояснителните бележки към постановлението.

Украинските депутати се надяват този документ да позволи постепенно да се формира единен подход на международните институции към руската политика, послужила като основание за агресията срещу Украйна.

Думи от типа „руската армия“ или „Путин“ не отразяват изцяло същността на тази война, смятат украинските законодатели. Тези термини не отчитат например намесата на Руската православна църква, която благославя агресивната война, а освен това оставят извън обсега на внимание милиони руснаци, поддържащи войната от диваните си, коментират в Украйна. Да се наричат враговете просто „руснаци“ пък би било обидно за тези от тях, които воюват на страната на Украйна. Затова най-коректен се оказва терминът „рашизъм“, който бързо е придобил гражданственост след февруари 2022 г.

Според американския историк Тимъти Снайдер в термина „рашизъм“ са кодирани няколко основополагащи признака – култ към личността, култ към смъртта, митологизация на миналото, всеобхватна цензура и тотална война като средство за постигане на целите, уточнява Би Би Си.

Авторите на постановлението уточняват, че официализацията на термина ще улесни комуникациите включително с международните партньори на Украйна, ще консолидира вниманието към събитията там и ще помогне за формиране на своеобразно идеологически единство в редовете на проукраински настроените държави.

Думата „рашизъм“ трябва здраво и надеждно да бъде закрепена за политическа, публицистична и културна употреба в различни световни езици, смятат в Украйна. Хората там вярват, че бъдещият световен съдебен процес срещу агресорите няма да осъди Русия като цяло, а идеологията на рашизма и нейните последователи.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах