Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Уж произволни кадри, но какво ни казват? (видео)

HBO пусна клип с кодове за предстоящия сезон на „Игра на тронове“. Началото на края започва през април

Денерис пристига на срещата в Драконовата яма в последния епизод на седми сезон на „Троновете“. - Уж произволни кадри, но какво ни казват? (видео)

Денерис пристига на срещата в Драконовата яма в последния епизод на седми сезон на „Троновете“.

НВО изненада изнервените от очакване фенове на „Игра на тронове“ с кратко видео за предстоящия сезон. Но това не е така желаният трейлър на предстоящите шест финални епизода от вестероската сага, а стари кадри от изтеклите седем сезона. Най-сетне знаем кога ще бъде премиерата: битката за Железния трон ще се възобнови с пълна сила през април 2019 г.

Какво всъщност ни казват кадрите от видеото?

Хората със стаж в гледането на сериала знаят, че когато НВО пусне нещо официално, то в него обезателно трябва да се търси „великденско яйце“ – и този път не е по-различен, пораждайки повече въпроси и не давайки никакви конкретни отговори.

Къде е любовта?

„Всяка битка. Всяко предателство. Всеки съюз. Всеки риск. Всеки двубой. Всяка жертва. Всяка смърт… е в името на трона.“

Това гласят лозунгите във видеото с (уж) произволно избрани кадри от предните седем сезона. Но първото нещо, което се набива на очи е, че любовта липсва. След толкова романтичен финал на предишния сезон, макар и инцест, това може би означава, че покрай ожесточената битка с Белите бродници и съревнованието за Железния трон, на никого от героите няма да му остане време за любов.

Но е възможно да има и друга интерпретация – ако любовта наистина падне в жертва на трона, то да очакваме ли, че Джон Сняг всъщност използва Денерис и силната ѝ армия, за да победи Белите бродници и след това безапелационно да бъде посочен за предпочитания законен наследник на трона в Седемте кралства? Бран вече ни разкри, че Джон е извънбрачното дете на Лиана Старк и Регар Таргариен, предстои да го разбере само самият Егон Таргариен. А и Емилия Кларк издаде неволно в интервю, че краят няма да е съвсем хубав за героинята ѝ – тоест напълно възможно е Денерис да бъде предадена. Или убита.

Това предположение се връзва с пророчеството, което Денерис получи още в първия сезон, че ще бъде три пъти предадена – веднъж за злато, веднъж за кръв и веднъж за любов. Сър Джора предаде Денерис за злато – плащаха му да информира Кралски чертог за действията на последната Таргариен. Лечителката Мири Маз Дуур я измами за кръв – взе детето ѝ, за да запази живота на хал Дрого. Следователно, предстои предателството за любов.

Музиката

Музиката на композитора Рамин Джавади е един от най-силните компоненти на сериала, а специално за това видео е използвана темата, която чухме в един от ключовите моменти – взривяването на септата с адски огън. На този музикален фон ни припомнят сцените с обезглавяването на Нед Старк, Джон Сняг в Битката на копелетата, Денерис от първия сезон с нито една плитка в косите, Пътят на срама на Церсей, падането на Бран от кулата и смъртта на ключови персонажи като Кутрето, Ходор, Игрит, Оберин, Мирцела, дом Тирел…

Може би с музиката от НВО ни казват, че в последния сезон трябва да очакваме възмездие – но по-вероятно е да ни поднесат повече смърт от всякога. Това потвърждават от актьорския състав в различни интервюта. Но това е очаквано в сериала, известен с това, че убива водещи персонажи. Колкото и шоурънърите Дейвид Бениоф и Дан Уайс да угаждаха на феновете през последния сезон, зрителите на този сериал са жадни за кръв. Все пак нито един крал не загуби главата си в седми сезон…

„Само една война има значение и тя вече е тук“, казва Джон Сняг в края на едноминутното видео.

Той винаги е имал предвид сблъсъка с Белите бродници, но това явно си противоречи с мотото след това „За трона“. В противоречие е и с думите на Церсей от началото на видеото:

„В играта на тронове или печелиш, или губиш“.

Битката с мъртъвците е много по-голяма кауза от войната за трона – или поне така смята коалицията, тръгнала на път към Зимен хребет. Цял живот потискана от мъжете в семейството си, Церсей определено няма да помогне и да рискува трона сега, когато най-накрая го е заела. Дали обаче няма да опита да попречи – Тирион посрещна със странно изражение гледката на Джон и Денерис, когато се затвориха в каютата в последния епизод на седми сезон. Повечето зрители предположиха, че това е от любов към Денерис, но е възможно Тирион да е сключил някакъв таен пакт с коварната си сестра. Твърде вероятно е и от тук да дойде предателството за любов.

Предстои да видим и най-голямата битка, снимана 55 дни, но остава да се разбере дали това ще е сблъсъкът с Белите бродници, или сражението за Железния трон. За сравнение, Битката на копелетата е отнела 25 снимачни дни.

Из интернет се носи предположение, че официален трейлър с истински кадри от новия сезон предстои да видим в дните преди Коледа. Тогава ще стане ясна и премиерната дата. А и как иначе – до началото на новите серии остават едва пет месеца.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg