Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

В Америка издирват за отстрел мечка, убила туристка

Реакциите в социалните мрежи подобни на нашите след нападението на мечката край Белица

Атаките на мечки в района на щата на Монтана са рядкост. Снимка: ЕПА/БГНЕС - В Америка издирват за отстрел мечка, убила туристка

Атаките на мечки в района на щата на Монтана са рядкост. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американските власти издирват мечка гризли, нападнала и убила жена в щата Монтана.

65-годишната медицинска сестра от Калифорния е нощувала на палатка край град Овандо заедно със сестра си и тяхна приятелка, трите са били на почивка по маршрут за колоездачи близо до националния парк „Глетчер“. Инцидентът се случил рано сутринта на 6 юли, когато мечката извлякла жената от палатката ѝ. Нейните спътнички успели да отблъснат дивото животно със спрей против мечки, но било късно, съобщава Би Би Си.

Случаят доведе до решение като при инцидента с нападението на мечка над берачка на гъби край Белица. Няколко часа след инцидента кметът поиска разрешение за отстрела на животното и го получи от Министерство на земеделието на 5 юли. Въпреки уверенията на Радослав Ревански, че животното ще бъде убито, само ако нападне в града, решението на властите предизвика масово недоволство в медиите и социалните мрежи, организиран бе и протест пред Министерски съвет и настояване от страна на природозащитните организации в България за алтернативно решение.

Властите в Америка са решили да действат по подобен начин – представители на силите на реда и специалисти по диви животни издирват в района на Овандо дивото животно и планират да го застрелят. В околността на кокошкарник, където мечката е изяла няколко животни в нощта на инцидента, са поставени капани, използва се и инфрачервена камера за издирването. Според следователите мечката тежи около 181 кг, ДНК на животното е била извлечена от мястото на атаката и ще бъде сравнена с това на всяка мечка, която властите уловят.

Според държавната организация, която се грижи за законния лов, риболов и къмпингуването в щата Монтана, мечката е нападнала лагера на жената два пъти – първо около 3 ч. сутринта, но избягала – туристките държали храната в палатките си, но след първата атака я преместили. Малко по-късно вечерта мечката се върнала за втората злощастна атака.

Паркът „Глетчер“ е дом на най-голямата популация на мечки в САЩ, но атаките с фатален край са рядкост в региона. В последните 20 години са регистрирани два други подобни инцидента.

Политиката на американските власти е следната – мечките, които атакуват хора, невинаги биват отстреляни, ако атаките им са били в защита на малките им, или ако са били изплашени от срещата си с хора. Но заради характера на нападението, тази конкретна мечка се счита за опасна за хората, коментират от организацията „Fish, Wildlife & Parks“.

Новината за издирването на мечката за убийството ѝ стана повод за разгорещена дискусия в социалните мрежи – мнозинството защитава дивото животно и изтъкват, че трите туристки са направили пагубната грешка да държат храната в палатките си, което е и най-вероятната причина за нападението. Друг аргумент на коментиращите отразява широка част от споровете и у нас – жената е била в гората, дом на мечките.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС