Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

В Англия твърдят: Гагаузкият език от Разградско е застрашен

24 наречия в Европа скоро ще изчезнат, изчислиха британски лингвисти

Според британските учени, едва 100 души говорят гагаузки език в района на Разград. - В Англия твърдят: Гагаузкият език от Разградско е застрашен

Според британските учени, едва 100 души говорят гагаузки език в района на Разград.

Европа е дом на около 200 езика, но графики, публикувани в британския „Телеграф“, показват, че 24 от тях са застрашени от изчезване и лингвистичното разнообразие на континента избледнява. Сред измиращите е и българският гагузки, характерен за Разградския край, сочи изследването на английски експерти.

В Украйна са останали само 6 души, които говорят караимски. Езикът Уме Сами се ползва едва от 10 жители в шведските планински райони. Гагаузкият пък е говорим от около 100 души в България. Тези 24 езика и наречия скоро може да станат част от 139-те по света, които вече са се пренесли в небитието през изминалите стотина години.

Едни от най-застрашените езици са на Балканите, Скандинавието и Британските острови. Лингвистите посочват, че има как част от тези наречия да бъдат спасени. Последният човек, чийто майчин език бил Манкс, който се говори на остров Ман, е починал през 1974 г. С усилията на местните обаче това наречие „възкръснало“ – 50 деца започнали да го изучават в училище, а самият Манкс е обявен за официален на острова. Сега този език се ползва от около 1700 души.

Evropa-a

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90