Софийска филхармония МЕГАБОРД

В България мъже избират филмите, които жените да гледат

Режисьорката Зорница София иска квоти за жени експерти в художествените комисии в киното

Зорница София кандидатства за финансиране с нов проект, подобен по тематика на филма ѝ „Майка“, който беше селектиран като българско предложение за „Оскар“. Снимка: Кадър от филма - В България мъже избират филмите, които жените да гледат

Зорница София кандидатства за финансиране с нов проект, подобен по тематика на филма ѝ „Майка“, който беше селектиран като българско предложение за „Оскар“. Снимка: Кадър от филма

Преобладаващ брой мъже експерти допускат за реализация филмите, които се гледат основно от жени. Това се казва в открито писмо на режисьорката Зорница София, адресирано до министъра и зам.-министъра на културата, до директора на Национален филмов център и до работната група, която подготвя промени в Правилника за прилагане на Закона за филмовата индустрия.

Режисьорката обръща внимание на „неволната, но системна дискриминация срещу „женските теми“ в българското кино“. Според нея това произтича най-вече от състава на художествените комисии за оценка на филмови проекти, които са доминирани от мъже.

Съотношението мъже/жени в 6 от 7-те гилдии е с неравенство, така че математически е невъзможно тема, към която проявяват чувствителност предимно жените, да събуди интереса на тези експерти“, казва в писмото си Зорница София.

Тя твърди, че опитът на собствениците и програматори на кина сочи, че у нас предимно жени гледат българските филми, независимо от тематиката, а се оказва, че мъже избират какво да гледат те.

Искането, което Зорница София поставя, е да се въведе законово решение, при което комисиите да са с променено съотношение между половете – поне 3 към 4 жени спрямо мъже.

Открих случайно тази неправда сега, докато подготвях за пети път кандидатстването на мой проект за игрален филм, който също като филма „Майка“ е на тема алтернативно майчинство, но сюжета е за „инвитро“ и в коментарите на някои членове от комисията открих меко казано неразбиране на материята. При всяко от четирите кандидатствания този проект финишира с високи оценки, на няколко стотни от одобрение, в два от случаите е класиран първи под чертата, в два от случаите беше оценяван от художествени комисии в състав: 6 мъже и 1 жена“, разказва Зорница София.

Според нея, ако се постигне равнопоставеност между мъже и жени в художествените комисии, това ще бъде предпоставка за реализиране на повече филми „на женски теми“ и за по-богато съдържание в българското кино.

„Нормално е мъжете да се вълнуват от трудностите в забременяването и инвитро толкова, колкото аз се вълнувам от световното първенство по футбол. Ненормалното обаче е една европейска държава, чрез закон и прилежащия към него правилник, да елиминира жените, или по-точно „женските теми“ дори и когато са на мъже-автори. Нелогично е преимуществено мъжки комисии да избират онова, което зрителките в България после ще гледат в кинозалите“, обосновава позицията си режисьорката.

Нейното предложение е фиксирана квота на жени експерти в художествените комисии, за да може България да бъде в синхрон с европейските и световни тенденции. Режисьорката възнамерява при нужда да информира европейски организации – както женски, така и професионални.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах