В България „разпалват огъня” против Русия, смята Бедрос Киркоров

„Да, ние донесохме репресии, но ние съдихме българските фашисти, които задушаваха партизанското движение в България“, казва бащата на Филип Киркоров

Бедрос Киркоров, баща на певеца Филип Киркоров, е роден във Варна през 1932 г.  - В България „разпалват огъня” против Русия, смята Бедрос Киркоров

Бедрос Киркоров, баща на певеца Филип Киркоров, е роден във Варна през 1932 г.

Бедрос Киркоров смята, че в България „разпалват огъня” против Русия. Бащата на певеца Филип Киркоров се включи в дебата около предстоящата изложба в Руския културно-информационен център, организирана от руското посолство у нас, според която Червената армия е „освободила“ България на 9 септември 1944 г. Последва остра реакция на нашето Външно министерство, в която се казва, че на тази дата не сме „освободени“, а окупирани от „съветския щик“. Коментарът породи широка полемика в руските медии, в която се чуха мнения, че ако не била съветската армия през 1944-а, България едва ли днес е щяла да съществува като независима държава.

Народният артист на Русия и България, певецът Бедрос Киркоров, коментира изявлението на българското Външно министерство срещу „историческа теза“, че борбата на Съветския съюз с нацизма по време на Втората световна война е довела до освобождението на Европа“.

Това съобщава руската агенция РИА „Новости“, в която редакторите явно не знаят, че в България отдавна няма звание „Народен артист”, а когато е имало – бащата на Филип Киркоров не е бил негов носител.

Според Киркоров, чрез подобни действия София се опитва да разпали „огъня срещу Русия“.

Америка за България

Българските власти искат да превърнат освободителната война в предполагаема окупация“, заяви певецът пред канала „Подъем” (който доскоро се наричаше „Говорит Москва”) в Телеграм.

Според 87-годишния Киркоров, „България е била социалистическа страна, освободена от войските на Червената армия“. Независимо от това, сега в българското Външно министерство заявяват, че страната „уж била окупирана и имало репресии“, добавя той.

Да, ние донесохме репресии, но ние съдихме българските фашисти, който задушаваха партизанското движение в България. Съдихме ги с народен съд и ги разстреляхме. Аз съм се борил срещу фашизма и до края ще продължавам да се боря”, заяви възрастният певец.