В България явно има само един композитор, подходящ за „Евровизия“

За четвърти пореден път ще представим компютърно генерирана песен, дело на Борислав Миланов (видео)

Кадър от видеото към песента „Tears Getting Sober“, с която Виктория ще представи страната ни на „Евровизия 2020“. - В България явно има само един композитор, подходящ за „Евровизия“

Кадър от видеото към песента „Tears Getting Sober“, с която Виктория ще представи страната ни на „Евровизия 2020“.

Песента, която ще представя България на „Евровизия“ е готова. Нарича се “Tears Getting Sober” и ще бъде изпълнена от младата и талантлива певица Виктория.

Днес в “Денят започва с Георги Любенов” по БНТ 1 песента бе представена за пръв път заедно с официалния си видеоклип.

Преди 2 месеца бе обявено, че в София се събира екип от композитори, за да създадат 4 или 5 песни, от които Виктория и продуцентите ѝ да изберат една. Имената им също бяха обявени – Сане Устербърг – автор на песни, продуцент и изпълнител от Швеция, Мартин Масаров – шведски продуцент и музикант с български произход, Корнелия Виибълс – продуцент и музикант от Швеция и Геновева Христова от „Лигна груп“, компанията, която тази година пое продуцентството на българското участие в конкурса.

След толкова мащабна подготовка се очакваше да се появи чудо на чудесата, песен, която да ни зашемети. Имената, включени в екипа по създаване на песен, звучаха обещаващо.

За да стане ясно днес, че композитор на новата българска песен за конкурса „Евровизия“ е отново Борислав Миланов.

Познаваме творчеството му добре. Всъщност Борислав Миланов е композиторът и продуцентът, стоящ зад представянията на „Евровизия“ на Поли Генова, Кристиян Костов, The Bones. Всички последни участия на България на песенния конкурс са само по музика на Борислав Миланов. Никой не подчертава това, то не се афишира публично, въпреки успеха на Кристиян, който стигна второто място. И за това мълчание си има причина.

Вижте още: ЗАДКУЛИСНИТЕ ИГРИ В „ЕВРОВИЗИЯ БЪЛГАРИЯ“

Борислав Миланов не е точно български композитор. Той е част от промоутърската фирма „Симфоникс“, базирана в Австрия. Това, което се знае за нея, е, че е специализирана в „изработка на песни“, които да имат успех на „Евровизия“. Точно „Симфоникс“ стои зад песента „Rise Like a Phoenix“, с която Кончита Вурст спечели песенния конкурс през 2014 г.

Colibri april 2017

Много от участниците, не само българските, се обръщат към „Симфоникс“ за песни. Тайната е в това, че според твърдения на самия Борислав Миланов в негови медийни интервюта в миналото, процесът на изработка на песен не е точно композиране. Той самият си е признал публично, че не познава нотите. Става дума за компютърни модели, изчислени според вкусовете на публиката, за машинно „сътворяване“, свързано повече с маркетинг, отколкото с вдъхновение.

Да кажем, че това е нормално, доколкото става дума за конкурс. Проблемът обаче е в друго. Изглежда сякаш България е подарила собственото си участие на „Евровизия“ за вечни времена на „Симфоникс“ и Миланов. А истинската печалба от този конкурс не е славата от гала вечерта. Ползите идват после – представяния, участия, реклами.

Появата на Борислав Миланов като композитор на новата българска песен за „Евровизия“ повдига и въпроса защо беше нужен този театър с „творческата лаборатория“, която трябвало да създаде песен за Виктория. Оказа се, че това е само шумно огласен с репортажи, патетични изявления и поръсен с обилно количество популизъм фарс.

Много искрено пожелавам успех на Виктория тази година на 14 май във втория полуфинал в Нидерландия. Дано и България няма повод да тъжи след вечерта на „Евровизия“. Но въпросите ще останат, дори и при сериозен успех на нашето представяне.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg