Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

В читАлнЯта поспрете, детска книжка там дарете

Амбициозно начинание цели събирането на 1000 издания за най-малките в полза на библиотеките

Гледка през букви от читАлнЯта към Народния театър. Снимка: Емил Георгиев - В читАлнЯта поспрете, детска книжка там дарете

Гледка през букви от читАлнЯта към Народния театър. Снимка: Емил Георгиев

„Бастиан осъзна изведнъж, че през цялото време е гледал вторачено книгата, която преди беше държал в ръцете си господин Кореандер и която сега лежеше на фотьойла. Той просто не можеше да откъсне очи от нея. Тя сякаш излъчваше някаква сила и тази сила го привличаше непреодолимо като магнит.“

из „Приказка без край“, Михаел Енде

20 дни, 1000 книги, безчет доволни деца. С тази мисия тръгват Сдружението за градски читални и Фондация „Глобални библиотеки – България“ през април, в опит да осъвременят библиотечния фонд в страната в частта му, насочена към най-малките читатели.

Призивът е към гражданите – от организациите ги канят да дарят 1000 стойностни детски издания между двата големи книжни празника в месеца: 2-и (Международния ден на детската книга) и 23-и (Световния ден на книгата и авторското право).

Събирателният пункт е в читАлнЯта в парка пред Народния театър. Там се приемат нова детска литература, приказки, съвременни детски и тийн романи, комикси, класически произведения… и изобщо – онова, което вие самите бихте дали на наследника си да прочете. Работното време е от 10 до 20 часа, всеки ден.

„Системното недофинансиране на библиотеките за закупуване на нова литература ги поставя все по-често в положение да не могат да попълват своите колекции с нови книги и други информационни носителите и особено с тези за най-малките – споделя Спаска Тарандова, изпълнителен директор на Фондация „Глобални библиотеки”. – От друга страна, има родители, които не могат да си позволят да купуват детски книжки. Всичко това води до лишаване на децата от възможността да растат при равни условия, да опознават природата и света, да общуват по пълноценен начин.“

Всички деца и родители, които се включат в кампанията за събиране на детски книги, ще получат безплатни карти за читАлнЯта и ще участват в томбола за безплатни билети за събития в Столичния куклен театър и Софийска филхармония.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС