POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

В „Ергенът“ никой не търси любов

Евгени Генчев е пианист, но и партньор в пиар агенция. Участието му в шоуто не е любовно пътешествие

Евгени Генчев в ролята на Ергена. Снимка: Стопкадър от Би Ти Ви - В „Ергенът“ никой не търси любов

Евгени Генчев в ролята на Ергена. Снимка: Стопкадър от Би Ти Ви

Успешна формула разгръща пред очите на претръпналия български зрител Би Ти Ви. За шоуто „Ергенът“ в момента говорят толкова много хора в социалните мрежи, че дори да не е най-гледаното предаване по телевизиите, със сигурност е едно от най-обсъжданите събития у нас.

И причината съвсем не е в някаква изключителност на играта. Сюжетът е най-простият и най-старият на света – „търси се любовта“. Патриархалният дух е възбуден от факта, че жените се борят за сърцето на мъж. Това пък помага на мъжете да погъделичкат егото си. Жените зрителки могат или да си отдъхнат, че не им се налага да извършват подобни геройства, или да си направят тънка сметка какво се котира на пазара.

И двете страни на монетата са леко обидни за уж напредващото човечество, но какво пък – става дума за няколко часа в зимната вечер, не за житейски избор. Това е мръсната тайна на модерния човек, заливан отвсякъде от „висока култура“ и претенции – тайно да наднича в отражението на света, към който уж не принадлежи.

Всъщност е изненадващо колко лесно се оставят на заблудата умните съвременни хора. Преценяват и осъждат, сякаш всичко, което виждат на екрана, е истина, случваща се пред очите им. Трогателната наивност на зрителските реакции към момичетата, към момчето, към случките в предаването, е най-големият успех на продуцентите.

Ще ми се да бъда телевизионната ви Касандра и да ви кажа в прав текст – нищо от това, което виждате, не е истинско. Тези момичета не са това, което изглеждат в „Ергенът“, те не държат да създадат връзка с набедения за ерген, много от тях си имат приятели. Много е вероятно 34-годишният Евгени също да има любовна връзка зад кулисите на предаването. Всичко, което гледаме на екрана, е мизансцен, нагласено е, подготвено е да събуди точно реакциите, които получава.

Този формат съществува от 20 години. В България това е едва вторият му сезон и вероятно по тази причина все още реагираме първосигнално и емоционално. А и споменатият патриархален дух намира поле за изява – пред екраните на телевизорите всички сме като клишето за бабите пред входа и обсъждаме телесния тунинг и срамното поведение на момичетата. Така поне за миг изпитваме усещане за превъзходство, дори и да е само над телевизионни герои.

А те са там, пред очите ни, напълно осъзнавайки какво ги очаква в социалните мрежи. Няма как да не са наясно – вече имат представа след първия сезон, със сигурност не са толкова заблудени, за да вярват, че ще им се размине. Съгласили са се да ни „забавляват“ срещу прилично високи хонорари и срещу обещание за бъдеща известност, която също ще им донесе ползи. Струва си – вярват и са прави – да се изтърпи злословието на тълпата, което е от ден до пладне. Хейтът отминава и те прекрасно го знаят. Ергенът също е там с оглед на бъдещи ползи – той е пианист, имал е доста прояви на музикалната сцена, но всъщност в момента е работещ партньор в голяма агенция за пиар и комуникации – „2927 Communications“. Това му е професионален ангажимент, не любовно пътешествие.

Сценаристите на шоуто, сред които е и писателката Ваня Щерева, са си свършили работата добре. Те знаят чудесно, че е важно да се изградят образи, тези образи да са разпознаваеми и лесни за самоидентификация на зрителя с тях, после да се заплете сюжетна интрига и тя да бъде като водеща нишка през целия сезон. Нищо по-различно от сценарий за успешен сериал, маскиран като нещо, което се случва в реално време.

Всъщност шоуто е снимано миналата есен – екипът е разполагал с достатъчно време да подбере най-интересното от дългия снимачен период в Бодрум, Турция, да го монтира и да го превърне в дъвка за отегчени зрители. В продължение на месеци след това момичетата и техният ерген са пазили тайната за своето участие, а междувременно никой не е споменал, че е спечелил „нова любов“, дори публично известният Евгени Генчев, който има над 70 хиляди последователи в Инстаграм.

А ние, шараните пред екраните, сме готови да налапаме всяка въдица, която поне за малко ни обещава лъскавина, клюки и възможност да се почувстваме по-добри от онези, които виждаме на екрана.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg