Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

В Германия събират данни за всеки зрител, как е в други страни на Европа

Строгите мерки в културата бяха върнати в редица държави заради нарастването на новите случаи на Ковид-19

Студенти учат в концертната зала на „Концертгебау“ в Амстердам, Нидерландия, докато слушат музика, в рамките на кампанията „Ефектът на класиката“, с която младежката асоциация „Entree“ изтъква положителния ефект на класическата музика. Снимка: ЕПА/БГНЕС - В Германия събират данни за всеки зрител, как е в други страни на Европа

Студенти учат в концертната зала на „Концертгебау“ в Амстердам, Нидерландия, докато слушат музика, в рамките на кампанията „Ефектът на класиката“, с която младежката асоциация „Entree“ изтъква положителния ефект на класическата музика. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европа се изправи лице в лице с т. нар. втора вълна на коронавируса – броят на новозаразените расте с големи темпове и държавите започнаха да връщат част от мерките за ограничаване на заразата. През март културата бе сред първите сфери, които пострадаха, но сега повечето културни институции продължават да работят при намален капацитет.

Масово се затварят ресторанти и барове или се налага вечерен час.

В Белгия нощните барове са затворени, но културните събития не се ползват със специални ограничения, стига да осигурят социална дистанция и да спазват правилото за максимален капацитет в затворени пространства. Музеите също продължават да работят.

В автономната испанска област Каталуния работят само ресторантите, които доставят храна за вкъщи. Фитнес залите и всички културни институции могат да продължат работата си, но при капацитет до 50%. Въведени са мерки и за големите търговски центрове – те не бива да пускат повече от 30% от нормалния си капацитет.

В Италия, където дневно вече се регистрират над 10 хил. заразени, е забранено провеждането на конференции и фестивали. Местната власт ще има право да налага вечерни часове за барове и ресторанти.

На 18 октомври Ирландия регистрира 1283 нови случаи и 3 смъртни случая. В страната бяха върнати почти всички ограничения от март, с изключение на училищата, които остават отворени. Голуей на западния бряг на Ирландия е Европейска столица на културата за 2020 г. и властите отбелязват, че градът е загубил 1 милион евро от туризъм. Всички фестивали, изложби, концерти и уъркшопи в държавата са отменени. Програмата с бюджет от 18 млн. евро по-късно е била „преправена“ с повече събития онлайн и в по-големи затворени пространства, където може да се осигури физическа дистанция. Според организаторите 70% от програмата ще може да бъде осъществена.

В Нидерландия дневно се регистрират около 7000 заразени и правителството върна задължителното носене на маски на закрито и открито. На закрити пространства ограничението за събиране на хора е не повече от 30 души.

Във Франция вече има вечерен час – от 21 ч. до 6 ч. Важи за Париж и за още осем големи града на страната, засяга около една трета от цялото население. Обмисля се и налагането на нови ограничения за закрити пространства – досега право на провеждане имаха събития с не повече от 5 хил. души публика, които най-вероятно ще бъдат намалени до хиляда. Ако броят на новозаразените продължава да расте, отново ще бъдат въведени забрани за сватби, кръщенета и други по-масови събития от личен характер.

В Уелс обявиха двуседмична карантина в сила до 25 октомври. Както беше и през март, затварят се всички ресторанти, барове, заведения, библиотеки. Училищата минават на смесена форма на обучение там, където занятията не може да се преподават онлайн. От седмица най-сериозните ограничения са въведени и за Ливърпул, но към момента те не важат за Лондон.

От 21 октомври всички публични мероприятия се забраняват в Московска област, с изключение на самия град. Затварят се музеи, но градините към тях остават отворени за разходки. Мерките ще важат до 7 ноември. Подобно на много европейски градове, музеите в Москва спряха да продават билети на каса от 19 октомври. Пропуск вече ще може да се купи само онлайн.

В Германия на 19 октомври са обявени 4325 новозаразени и 12 починали през денонощието. В страната се изисква за всяко събитие да се събират данни за посетителите – адрес, телефонен номер. Така при установен случай на Ковид-19 властите могат да проследят контактните лица. Личните данни на всеки посетител или участник се пазят в продължение на 4 седмици, после се унищожават. В културните институции достъпът е организиран така, че да не се образуват опашки, осигурява се възможност публиката да спазва дистанция. Забранено е на публични събития да се събират повече от 1000 души, но тази цифра варира в различните провинции – в Северен Рейн-Вестфалия разрешават публиката да е не повече от 20% от капацитета на залите, за събития на открито в Бавария – до 400 души, а на закрито – до 200 души, в Долна Саксония горната граница за посетители на публични събития е 500 – без значение дали вън или вътре. Обсъжда се предложение ако на 100 хил. жители има над 50 заразени, посетителите на едно културно събитие да се ограничат до 100 души.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Хайде и утре

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах