В Германия събират данни за всеки зрител, как е в други страни на Европа

Строгите мерки в културата бяха върнати в редица държави заради нарастването на новите случаи на Ковид-19

Студенти учат в концертната зала на „Концертгебау“ в Амстердам, Нидерландия, докато слушат музика, в рамките на кампанията „Ефектът на класиката“, с която младежката асоциация „Entree“ изтъква положителния ефект на класическата музика. Снимка: ЕПА/БГНЕС - В Германия събират данни за всеки зрител, как е в други страни на Европа

Студенти учат в концертната зала на „Концертгебау“ в Амстердам, Нидерландия, докато слушат музика, в рамките на кампанията „Ефектът на класиката“, с която младежката асоциация „Entree“ изтъква положителния ефект на класическата музика. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европа се изправи лице в лице с т. нар. втора вълна на коронавируса – броят на новозаразените расте с големи темпове и държавите започнаха да връщат част от мерките за ограничаване на заразата. През март културата бе сред първите сфери, които пострадаха, но сега повечето културни институции продължават да работят при намален капацитет.

Масово се затварят ресторанти и барове или се налага вечерен час.

В Белгия нощните барове са затворени, но културните събития не се ползват със специални ограничения, стига да осигурят социална дистанция и да спазват правилото за максимален капацитет в затворени пространства. Музеите също продължават да работят.

В автономната испанска област Каталуния работят само ресторантите, които доставят храна за вкъщи. Фитнес залите и всички културни институции могат да продължат работата си, но при капацитет до 50%. Въведени са мерки и за големите търговски центрове – те не бива да пускат повече от 30% от нормалния си капацитет.

Фантастико

В Италия, където дневно вече се регистрират над 10 хил. заразени, е забранено провеждането на конференции и фестивали. Местната власт ще има право да налага вечерни часове за барове и ресторанти.

На 18 октомври Ирландия регистрира 1283 нови случаи и 3 смъртни случая. В страната бяха върнати почти всички ограничения от март, с изключение на училищата, които остават отворени. Голуей на западния бряг на Ирландия е Европейска столица на културата за 2020 г. и властите отбелязват, че градът е загубил 1 милион евро от туризъм. Всички фестивали, изложби, концерти и уъркшопи в държавата са отменени. Програмата с бюджет от 18 млн. евро по-късно е била „преправена“ с повече събития онлайн и в по-големи затворени пространства, където може да се осигури физическа дистанция. Според организаторите 70% от програмата ще може да бъде осъществена.

В Нидерландия дневно се регистрират около 7000 заразени и правителството върна задължителното носене на маски на закрито и открито. На закрити пространства ограничението за събиране на хора е не повече от 30 души.

Във Франция вече има вечерен час – от 21 ч. до 6 ч. Важи за Париж и за още осем големи града на страната, засяга около една трета от цялото население. Обмисля се и налагането на нови ограничения за закрити пространства – досега право на провеждане имаха събития с не повече от 5 хил. души публика, които най-вероятно ще бъдат намалени до хиляда. Ако броят на новозаразените продължава да расте, отново ще бъдат въведени забрани за сватби, кръщенета и други по-масови събития от личен характер.

В Уелс обявиха двуседмична карантина в сила до 25 октомври. Както беше и през март, затварят се всички ресторанти, барове, заведения, библиотеки. Училищата минават на смесена форма на обучение там, където занятията не може да се преподават онлайн. От седмица най-сериозните ограничения са въведени и за Ливърпул, но към момента те не важат за Лондон.

От 21 октомври всички публични мероприятия се забраняват в Московска област, с изключение на самия град. Затварят се музеи, но градините към тях остават отворени за разходки. Мерките ще важат до 7 ноември. Подобно на много европейски градове, музеите в Москва спряха да продават билети на каса от 19 октомври. Пропуск вече ще може да се купи само онлайн.

В Германия на 19 октомври са обявени 4325 новозаразени и 12 починали през денонощието. В страната се изисква за всяко събитие да се събират данни за посетителите – адрес, телефонен номер. Така при установен случай на Ковид-19 властите могат да проследят контактните лица. Личните данни на всеки посетител или участник се пазят в продължение на 4 седмици, после се унищожават. В културните институции достъпът е организиран така, че да не се образуват опашки, осигурява се възможност публиката да спазва дистанция. Забранено е на публични събития да се събират повече от 1000 души, но тази цифра варира в различните провинции – в Северен Рейн-Вестфалия разрешават публиката да е не повече от 20% от капацитета на залите, за събития на открито в Бавария – до 400 души, а на закрито – до 200 души, в Долна Саксония горната граница за посетители на публични събития е 500 – без значение дали вън или вътре. Обсъжда се предложение ако на 100 хил. жители има над 50 заразени, посетителите на едно културно събитие да се ограничат до 100 души.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах