Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

В град като Туин Пийкс никой не е невинен

Тайната история на зловещото планинско местенце, където бе убита Лора Палмър, излиза в книга и на български (откъс)

„Тайната история на Туин Пийкс“ разширява историята от оригиналните сезони на сериала. - В град като Туин Пийкс никой не е невинен

„Тайната история на Туин Пийкс“ разширява историята от оригиналните сезони на сериала.

Когато „Туин Пийкс“ е излъчен за първи път през 1990 г., сериалът среща зрителска истерия заради своята дълбока странност и загадки – някои от които така и неразкрити впоследствие. Почти всичко шантаво, по някаква причина, се приписва на ексцентричния Дейвид Линч, докато вторият съсъздател, Марк Фрост, бива описван като „нормалния в тандема“. 25 години може би ще се убедим, че това не е така – и то не от екрана, а чрез книга.

peaksНа англоезичния пазар от около месец вече е „Тайната история на Туин Пийкс“, а от първия работен ден на 2017-а ще видим романа и на български. Книгата е дело само на Фрост, без намеса от Линч, и според критици и блогъри на запад е точно толкова откачена, колкото и ако я бе създал авторът на „Мълхоланд Драйв“ или „Синьо кадифе“.

„Тайната история на Туин Пийкс“ разширява историята от оригиналните сезони на сериала – и изглежда като идеалната подгрявка за след няколко месеца, когато поредицата се възражда, 25 години след убийството на Лора Палмър.

Вижте още: ТУИН ПИЙКС. ВСИЧКО Е С ГЛАВАТА НАДОЛУ, ОТНОВО

Всъщност книгата не е точно роман. В същината си епистоларен текст, тя е като досие от различни документи – вестникарски изрезки, записки в бележници на различни персонажи, извадки от книги, дела от ФБР, дори меню от „Двойното PP“, закусвалнята на Норма Дженингс. А кой е събрал всичко това?

Точно както култовата фраза от началото на сериала – „Кой уби Лора Палмър?“, така и тук отговорът на този въпрос е забулен в мистерия. Персонажът, обединил материалите, датирани до 200 години назад от самата смърт на гимназистката, се назовава просто Архивистът.

Предлагаме ви началото на книгата на български език – което обяснява как всъщност досието се озовава в ръцете ни.

Федерално бюро за разследване

Филаделфия, Пенсилвания

 

Кабинет на заместник-директора

Вътрешен меморандум на ФБР

04.08.2016

Уважаеми агент Тамара Престън,

Настоящият материал е поверителен и одобрен единствено за Ваша информация.

Приложеното досие беше открито на 17.07.2016 г. на местопрестъпление, което все още се разследва активно. Всички подробности на тази ситуация са засекретени три степени над строго секретно.

То Ви се предоставя за подробен анализ, каталогизиране и сравняване на съдържанието му с всички известни бази данни при мерки за сигурност от ниво код Червено. Трябва да открием и идентифицираме лицето или лицата, отговорни за съставянето на това досие, при това за вчера!

История: Съдържанието на досието, изглежда, има някаква връзка с разследване, проведено преди много години в северозападната част на щата Вашингтон от специален агент Дейл Купър, който по онова време работеше под мое командване.

Случаят бе свързан със серия убийства във и около малко градче на име Туин Пийкс и най-вече с убийството на млада жена на име Лора Палмър. Случаят се смята за закрит, но някои аспекти от него могат да се окажат свързани с работата Ви, така че Ви се дава достъп и до всички папки и записи на агент Купър.

Прилагам също и документ, посочващ предишните достъпи до досието от персонала на Бюрото.

Запретнете ръкави и се захващайте за работа – времето е от изключителна важност – и ми докладвайте колкото се може по-скоро какво сте открили.

Искрено Ваш,

Заместник-директор Гордън Коул.

П.П. Когато приключите с това, незабавно елате при мен. Дотогава може би ще имам допълнителна задача за Вас.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах