В Иран пускат затворници заради коронавируса, но прибират носителя на „Златна мечка“

Режисьорът Мохамад Расулов известен с есемес, че е осъден на една година лишаване от свобода и две години забрана да снима

Мохамад Расулоф на фестивала в Кан през 2017 г., един от редките случаи, в които иранските власти му позволяват да напусне страната. Снимка: ЕПА/БГНЕС - В Иран пускат затворници заради коронавируса, но прибират носителя на „Златна мечка“

Мохамад Расулоф на фестивала в Кан през 2017 г., един от редките случаи, в които иранските власти му позволяват да напусне страната. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иранският режисьор Мохамад Расулоф, който спечели „Златна мечка“ на „Берлинале 2020“, бе осъден на една година затвор и две години забрана за производство на филми, потвърди неговият адвокат. Присъдата му е издадена заради три негови продукции, определени от иранската власт за „пропаганда срещу системата“, коментира Насер Зарафшан пред „Асошиейтед прес“.

Расулоф бил известен за присъдата си с текстово съобщение по телефона, но отказва сам да се предаде. Заради коронавируса властите в страната решиха да пуснат 54 хил. затворници временно да излежават присъдата си вкъщи, вместо в затвора, в опит да се ограничи разпространението на заразата.

Очаква се Расулоф да обжалва решението на магистратите, твърди адвокатът му.

Расулоф е тазгодишният носител на „Златна мечка“ от фестивала „Берлинале 2020“. Отличен бе филмът му „Зло не съществува“, но тъй като иранските власти конфискуваха паспорта му, режисьорът не успя да получи лично статуетката. От негово име това направи дъщеря му Баран, която има роля в проекта и осъществи живата връзка на твореца с публиката в Берлин чрез мобилен телефон.

Вижте още: „ЗЛАТНА МЕЧКА“ ЗА ИРАНСКИ РЕЖИСЬОР СЪС ЗАБРАНА ДА НАПУСКА СТРАНАТА СИ

„Зло не съществува“ разказва четири истории, свързани със смъртното наказание в Иран и разглеждащи темата за личната свобода по време на тирания.

Това не е първият път, в който Расулоф има проблеми в родината си. През 2011 г. той и колегата му режисьор Джафар Панахи бяха арестувани в Иран за снимане на филм без позволение. Тогава двамата бяха осъдени на шест години затвор и получиха 20-годишна забрана да произвеждат филми за „създаване на пропаганда“ срещу системата на страната. Тогава Расулоф обжалва и присъдата му от 20 години забрана за филми е намалена на 1 година.

Същата година филмът му „Goodbye“ му носи награда от фестивала в Кан, но властите отново му забраняват да напуска пределите на страната. През 2013 г. ситуацията се повтаря, когато той не може да присъства на „Берлинале“ заради конфискуван паспорт.

Colibri april 2017

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg