Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

В Испания ще предупреждават жените дали партньорът им е склонен към насилие

Достъпът до данните ще бъде по преценка на полицията

Проблемът с домашното насилие в Испания е сериозен - само през декември 2022 г. 11 жени са загинали от ръката на партньора си. Снимка: ЕПА/БГНЕС - В Испания ще предупреждават жените дали партньорът им е склонен към насилие

Проблемът с домашното насилие в Испания е сериозен - само през декември 2022 г. 11 жени са загинали от ръката на партньора си. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанската полиция ще съобщава на жените дали партньорът им е разследван или съден за домашно насилие през последните 5 години, пише местното издание „The Mayor“. Достъпът до информация няма да бъде автоматичен. Ще се преценява уязвимостта на потенциалните жертви и вероятността да се стигне до насилие след подадена жалба.

Изключение ще се прави само за жените, които вече присъстват в базата данни с жертви на насилие VioGen. На тях миналото на партньора им ще бъде съобщавано веднага.

Това се прави с цел превенция срещу домашното насилие, уточняват от испанската полиция. В страната има сериозен проблем в това отношение – само през декември 2022 г. 11 жени са намерили смъртта си, убити от партньорите си.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС