Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

В каква София искаме да живеем през 2050 г.

Столицата ще бъде по-зелена, по-иновативна и с опазено културно наследство, гласи дългосрочната визия за града

Райони с обилна зеленина и добре реставрирани сгради в София има и сега – дано наистина станат повече. Снимка: Авторът - В каква София искаме да живеем през 2050 г.

Райони с обилна зеленина и добре реставрирани сгради в София има и сега – дано наистина станат повече. Снимка: Авторът

Какъв град ще бъде София през 2050? Зелен, иновативен и с добре опазено културно наследство. Това е краткият отговор, който даде кметът Йорданка Фандъкова на пресконференция, на която бе поставен официален старт на инициативата „Дългосрочна визия за развитие на София и крайградските територии (Визия за София)“. 

Малко по-подробният отговор включва повече дървета, по-големи паркове и градини, модерни стъклени сгради и широка мрежа от велоалеи, запазени и хубаво реставрирани къщи от началото на ХХ век, и далеч по-добре съхранени и изложени (отколкото това, което имаме на Ларгото днес, предполагаме) останки от античното минало на града.

„Визия за София“, инициативата, която има за цел да подобри начина на градско планиране, като включи още в началото на процесите на взимане на решения всички заинтересовани страни, бе представена в присъствието още на председателя на Общинския съвет Елен Герджиков, главния архитект на общината арх. Здравко Здравков и директора на общинското предприятие „Софпроект – ОГП“ арх. Любо Георгиев, който е и ръководител на екипа „Визия за София“.

Елен Герджиков, Здравко Здравков, Любен Георгиев и Йорданка Фандъкова

Проектът има за цел да опише града, в който искаме да живеем и да послужи за основа на предстоящата актуализация на Общия устройствен план на столицата. Проектът е инициатива на Столичeн общински съвет и ще послужи за основа на всички бъдещи стратегии за развитие на града до 2050 г.

Mина времето, когато важни стратегически документи се изработваха в един кабинет от няколко експерта и се съобщаваха на хората. – подчерта кметът Фандъкова. – Сега Визията ще подобри начина на градско планиране, като включи още в началото на процесите на взимане на решения всички хора и организации, които участват в създаването на общото бъдеще на София: общински власти и администрация, неправителствени организации, инвеститори, изследователи, експерти и граждани.”

Ръководителят на „Визия за София“ арх. Любо Георгиев представи как ще протича работата по инициативата – събиране, обобщаване, създаване, дискутиране и анализ на информацията по всички теми, свързани с бъдещето на града. В летните месеци на 2017-а ще бъдат събрани наличните данни за града. През есента ще започнат публичните дискусии, през пролетта на 2018-та ще бъде предложен работен вариант на Визията, който отново ще бъде дискутиран от широката общественост. Визията следва да бъде приета от Столичния общински съвет през есента на 2018 г.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg