Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

В Казахстан ще поправят външния вид на населението

Но всеки ще може да се облича, както си иска, стига да спазва традициите

Нурсултан Назърбаев, първият и единствен президент на Република Казахстан от 10 декември 1991 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - В Казахстан ще поправят външния вид на населението

Нурсултан Назърбаев, първият и единствен президент на Република Казахстан от 10 декември 1991 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Докато по отношение външния на гражданите в някои държави цари пълна разюзданост и липса на дисциплина, в други властите се опитват да въдворят някакви правила на базата на националните традиции. Например тези дни правителството на Казахстан се е заело сериозно да изследва въпроса за въвеждане на изисквания към външния вид на гражданите, съобщава Лента.ру.

Новината идва директно от министъра по въпросите на религията и гражданското общество на републиката, Нурлан Ермекбаев, предава на 2 май пресслужбата на казахстанския Министерски съвет.

Това е много важен, чувствителен въпрос. Ние ще го проучим от всички страни, с експерти и специалисти. Правителството и гражданското общество заедно ще стигнем до правилния, информиран избор“, уверява министърът.

Ермекбаев подчертава също, че „е необходимо да се извърши разяснителна работа с онези граждани, които следват учения, чужди на нашия народ. Разбира се, ние ще запазим правото на всеки гражданин да се облича, както си иска“ – но вероятно всички ще се вслушат и в мнението на президента на страната Назърбаев.

През април Нурсултан Назарбаев заяви, че брадите и черните дрехи не съответстват на казахските нрави.

В резултат на неосведоменост някои млади хора си пускат бради и си подрязват панталоните. Това не съответства нито на нашите традиции, нито на нашия народ“, сподели казахстанският лидер.

Хубавото е, че у нас, в България, подобно нещо не може да се случи – освен, разбира се, ако на референдум част от народа не заяви, че това е неговата воля. Засега обаче няма такава опасност, всеки гражданин може волно да си подрязва панталоните и да си пуска брада, дори и жените – стига, разбира се, да не носят бурки на публични места.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg