Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

В Китай крият за оскарите на Клои Джао

Първата азиатска жена, спечелила „Оскар“ за режисура, остана неотразена от медиите в комунистическата страна

Клои Джао с оскарите си за режисура и най-добър филм. Снимка: ЕПА/БГНЕС - В Китай крият за оскарите на Клои Джао

Клои Джао с оскарите си за режисура и най-добър филм. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай скри цялата информация на китайски език за победата на Клои Джао на церемонията „Оскар 2021“, съобщава „Гардиън“. „Земя на номади“ бе обявен за най-добър филм, но в родината на режисьорката тази новина трудно може да бъде намерена. Причината е станалото популярно през март старо интервю на Джао, в което тя се изказва критично за Китай.

Проверка на „Площад Славейков“ установи, че информация за него на английски в китайските социални мрежи все още е налична, но алгоритъмът е настроен така, че да отхвърля търсене на китайски.

Публикациите на потребители, приветстващи нейната победа и споделящи триумфа ѝ, бяха премахнати от социалната мрежа „Уейбо“ само часове след публикуването им, а големите държавни медии въобще не са отразили събитието.

Потребители на социални форуми задават въпроси:

„Какво стана тази година на оскарите? Защо не се чува нищо?”.

Въпросите им стоят, но темите са заключени за коментари. Все още могат да се намерят коментари за „Земя на номади“ из форумите, но само негативни, например, че в Китай бедните не могат да си позволят да карат автомобил, както героинята на Франсис Макдорманд.

Филмът на Джао разказва за Фърн (Макдорманд), загърбила конвенционалните форми на общество и приела номадството като начин на живот. Една от статиите на китайски език завършва с изречението:

„Не знам какво точно е казала Джао, но по всичко личи, че е вярно”.

Парадоксалното е, че все още е налична информация за всички други награди на Клои Джао, включително „Златен Глобус“, но няма нищо за оскарите за най-добър филм, режисура и актриса в главна роля за Франсис Макдорманд, връчени на 25 април.

Историческият триумф на филма на церемонията се прие с възторг от западните критици. Джао стана първата азиатска жена, спечелила престижния приз за режисура и този факт бе широко изтъкван в медиите. Но в Китай прочистването на информацията е мащабно.

В интервю, дадено преди 8 години, Джао споделя, че помни Китай от детството си като „място, пълно с лъжи“. Откъси от разговора бяха масово пресподеляни през март след връчването на „Златен Глобус“ с коментара, че това е „очерняща кампания“ срещу родината ѝ. Това доведе до искания за бойкот на филма и край на промоционалната му кампания в страната.

Церемонията по връчване на наградите на Американската филмова академия не беше излъчена в Китай, нито в Хонконг, но някои разбраха за успеха на 39-годишната Джао от клипове на речта ѝ, споделяни във „Вейбо“.

„Тя е гордостта на китайците и дори на всички азиатци“, пише един потребител.

„Тези четири думи: „Оскар“, китайски, жена и режисьор, най-сетне се свързаха в този момент, създавайки едно изречение, изпълнено с гордост“, добавя друг.

Публикациите започнаха да изчезват около час след връчването на приза за режисьор и само минути след обявяването на „Земя на номади“ за най-добър филм. Изтрит е бил включително и пост от американското консулство в Гуанджоу. Спрян е бил и опит на университета в Шанхай, в който е завършила Джао, да излъчва пряко събитието, отбелязва „Ройтерс“. Междувременно китайските държавни медии и агенции не публикуваха новината.

От външното министерство на страната са отказали да коментират цензурата и на пресконференция са отбелязали само, че това „не е дипломатически въпрос“, съобщава „Уолстрийт Джърнъл“.

Джао е родена и израснала в Пекин, напуска страната, когато е на 14. В речта си на церемонията „Оскар 2021“ тя се обърна към корените си. От сцената режисьорката си припомни, че с баща ѝ имали игра, в която се упражнявали да запомнят класически китайски поеми. Тя рецитира един от стиховете на мандарин, чието значение в превод гласи „Хората са изначално добри“.

„Днес все още вярвам в това – каза Джао. – Дори понякога да изглежда сякаш обратното е по-вярно, където и да отида, аз винаги съм намирала добрината у хората.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Върхът у мен

kapatovo.bg