Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

В Китай: Засрами се, бе!

Властите в 6-милионния Суджоу провеждат кампания по „разобличаване“ на гражданите, които се разхождат по пижами

Носенето на дрехи, които приличат на пижами, е стара практика в Китай, особено сред възрастните жени. Снимка: Вейбо - В Китай: Засрами се, бе!

Носенето на дрехи, които приличат на пижами, е стара практика в Китай, особено сред възрастните жени. Снимка: Вейбо

Администрацията в източен Китай получила нареждане от държавните власти да намали проявите на „нецивилизовано поведение“ по улиците на местните градове, разказва кореспондентът на „Ню Йорк Таймс“ в Пекин.

Градската управа в Суджоу, 6-милионен град в провинция Анхуей, се бори със „сериозен“ проблем – някои хора се разхождали по улиците, облечени… в пижами. Това е оценено като много нецивилизовано и изисква, според чиновниците, строги мерки.

В действие е въведен скъп софтуер за лицево разпознаване и камерите „ловят“ хора, облечени в пъстри пижамоподобни дрехи. В специални публикации властите обявяват имената им и социалните им номера заедно със снимките, за да бъдат засрамени пред общността.

Реакцията на обществото не закъснява. Засрамени се оказали властите, които трябвало да се извинят за кампанията си и за факта, че са използвали софтуер за незначителни неща.

Носенето на дрехи, които приличат на пижами, е стара практика в Китай, особено сред възрастните жени, които предпочитат пъстри цветове и нестандартни шарки. Освен това пижамите често държат по-топло от ежедневното облекло, твърдят местните.

Китай има значителен опит в използването на софтуера за лицево разпознаване. В много градове с негова помощ се издирват крадци на тоалетна хартия от обществените тоалетни, пише „Ню Йорк Таймс“. Софтуерът е толкова добре разработен, че може да различава дори лицата на панди и прасета и се използва във ферми и зоопаркове.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg