VivaPay

В „Кухнята“ на Младежкия театър онлайн

Ново заглавие от афиша на трупата с безплатен стрийминг във Фейсбук (видео, линк)

Сцена от „Кухнята“ на Владимир Люцканов. Снимка: Младежки театър „Николай Бинев“ - В „Кухнята“ на Младежкия театър онлайн

Сцена от „Кухнята“ на Владимир Люцканов. Снимка: Младежки театър „Николай Бинев“

Културните събития вече са разрешени на открито, но театрите остават затворени до ново нареждане. Сред институциите, които нямат готовност да посрещнат публиката си под открито небе, е и Младежкият театър „Николай Бинев“, който продължава да осъществява контакт със зрителите онлайн. Следващото заглавие от афиша, което ще бъде показано, е „Кухнята“. Спектакълът ще бъде излъчен на 13 май в страницата на театъра във Фейсбук безплатно от 19 ч.

Поставена за пръв път на сцена през 1973 г. от Николай Люцканов, пиесата влезе отново в репертоара на Младежкия през 2015-а – 42 години по-късно, под режисурата на сина му Владимир Люцканов. Освен баща му, роля в спектакъла от 1973 г. има и майка му, Александрова Игнатова, която въплъщава Уини, една от сервитьорките. Сценографията на новото представление е на Венелин Шурелов. Кулинарен консултант е Ути Бъчваров.

Пиесата на Арнълд Уескър, адаптирана от Михаил Байков, блика с черен хумор и рисува стресиращото ежедневие на мултиетническия персонал от готвачи и сервитьорки в популярен лондонски ресторант. Конфликтите и взаимоотношенията, развиващи се на фона на изтощителния работен ден, изграждат един съвременен Вавилон. Той е белязан от „болестите” на човечеството: невъзможност за истинско общуване, за мечти, реализация, а също и от деформациите, които следват от това…

Във версията от 2015 г. в актьорския състав са Красимир Недев в ролята на Макс, Мариана Миланова като Уини, Ангелина Славова като Берта, Ния Кръстева като Моли, Деян Цветков като Рамеш. Участват още Искра Донова, Койна Русева, Мартин Смочевски, Гергана Христова, Стефан Мавродиев, Севар Иванов, Мая Бабурска…

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

„Ръкопляскайте им като за последно – пише режисьорът през септември 2015 г. – Въобще, ходете на театър като за последно! Защо ли? Ами, защото ние, артистите, сме досаден пърхот на яката на някой министър-председател, финансов министър и дори министър на културата – гъделичкаме, дразним, човъркаме… Следва „отривисто отръскване“ и ние политаме, изчезваме… Може пък да ставаме част от Млечния път… Кой знае.“

Това е четвърто заглавие от онлайн афиша на Младежкия. Театърът е затворен от 8 март, когато със заповед на здравния министър Кирил Ананиев бе забранено провеждането на културни събития на открито и закрито. По време на извънредното положение гледахме емблематичния спектакъл „Три сестри“ на Азарян, „Кола Брьонон“, отново под режисурата на Люцканов, и „Вуйчо Ваньо“ на Стефан Мавродиев. Трите излъчвания са събрали общо над 20 хил. зрители, по данни на театъра.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg