Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

В Македония ограничават достъпа до църквите на Великден с вечерен час

Стриктни забрани за движение въведоха тамошните власти

Осоговски манастир, Северна Македония. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - В Македония ограничават достъпа до църквите на Великден с вечерен час

Осоговски манастир, Северна Македония. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Македонското правителство намери решение за Великден. Въведен е вечерен час, по време на който изцяло е забранено движението на граждани. Забранено е движението по улиците по каквато и да е причина от 16 ч. следобяд до 5 ч. на следващата сутрин, а уикендите са изцяло ограничени – от 16 ч. в петък до 5 ч. сутринта в понеделник.

Новите ограничения влязоха в сила в сряда, 8 април, от 16 ч., съобщават македонските медии. За гражданите над 67-годишна възраст се забранява излизането в работни дни, от понеделник до петък, освен за периода от 10 до 12 часа. За младежите до 18 години се забранява излизането в работните дни, освен за периода от 13 ч до 15 часа. Забранява се движението на повече от двама граждани на обществени места, позволено е родител да бъде в по-голяма група със своите деца до 14 години.

Междувременно Македонската православна църква обяви, че ще извършва богослужения, като помоли богомолците да се съобразяват с правилата за безопасност и да спазват дистанция. Тъй като Цветница и Великден са в неделя, според новите правителствени разпоредби никой няма да може да посети църквата в празничните дни.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах