Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

В Манчестър заличиха от стена стих на Киплинг – бил „добре познат расист“

Заменен е с откъс от поема на Мая Анджелоу

Произведенията на Ръдиард Киплинг са обект на критика заради симпатиите му към колониализма.  - В Манчестър заличиха от стена стих на Киплинг – бил „добре познат расист“

Произведенията на Ръдиард Киплинг са обект на критика заради симпатиите му към колониализма.

Студенти от университета в Манчестър заличиха с боя стихотворение на Ръдиард Киплинг, написано на стената на учебното заведение, и го замениха с откъс от поемата „Все пак се издигам“ (Still I Rise) на Мая Анджелоу. Причината за решението им е че, според тях, Киплинг е автор, който „дехуманизира цветнокожите“, пише „Гардиън“.

Поемата „Ако“ на Киплинг е от 1895 г. и била изписана на една от стените на скоро ремонтираната сграда на студентския съвет към университета. Студентите обаче твърдят, че никой не се допитал до тях кое произведение да бъде цитирано на стената – затова решават да заменят Киплинг с едно от най-известните стихотворения на поетесата и знаме на феминизма Мая Анджелоу.

Вижте още: НЕЙНИЯТ ГЛАС МОЖЕ ДА УБИВА, НО ВДЪХНОВЯВА МИЛИОНИ

От студентския съвет обясняват във Фейсбук, че Киплинг е символ на обратното на „освобождаване, овластяване и граждански права“, а именно това са ценностите, зад които застава обединението им.

„Добре познат като автор на расистката поема „Бремето на белия човек“ и куп други произведения, които се опитват да легитимират присъствието на Британската империя в Индия и дехуманизират цветнокожите, силно неподходящо е да се промотира работата на Киплинг в нашия студентски съвет, кръстен на името на виден южноафрикански активист против апартейда – Стив Бико“, пишат в изявлението си студентите.

По-късно техен говорител се извини на всички студенти в университета и призна грешката в подхода при избора на творба, която да краси стената на учебното заведение.

Заличеното стихотворение на Ръдиард Киплинг в университета на Манчестър. Снимка: Фейсбук

Киплинг, роден в Мумбай през 1865 г., е първият англоезичен автор лауреат на Нобеловата награда за литература (1907) и до днес остава най-младият ѝ носител. Произведенията му са обект на критика заради симпатиите му към колониализма. През 1942-а Джордж Оруел го определя като „шовинистичен империалист“ и „морално нечувствителен и естетично отвращаващ“.

Вижте още: РЪДИАРД КИЛПИНГ, НИЩО ОБЩО С ПАТРИОТАР, ЕСНАФ И РАСИСТ

„Бремето на белия човек“ е писана през 1899 г. по време на Филипино-американската война и насърчава Америка да възвърне колониалния контрол над страната.

„Ако“ е сред най-популрните творби на Киплинг. Два стиха от поемата („Ако посрещаш Краха — зъл предател –/еднакво със Триумфа — стар циник“) са гравирани на входа на тенисистите на централния корт в Уимбълдън.

Подобни протестни прояви не се случват за пръв в британски вуз. През 2015 г. студенти от Оксфордския университет започнаха кампания за премахването на статуя от XIX в. на минния магнат и империалист Сесил Роудс. Миналата година студенти от Бристол основаха кампания за смяна на името на сградата „Уилс Мемориъл“. Хенри Овъртън Уилс произхождал от семейство, което дължи богатството си на робството.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах