Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

В Мароко мъже в рокли съдят жени в рокли

Две млади жени са заплашени от 2 години затвор за „неблагопристойно“ облекло

Водещата феминистка организация в Мароко счита, че преследването на двете млади жени противоречи на приетата през 2011 г. Конституция, която признава равноправието между половете. - В Мароко мъже в рокли съдят жени в рокли

Водещата феминистка организация в Мароко счита, че преследването на двете млади жени противоречи на приетата през 2011 г. Конституция, която признава равноправието между половете.

Две млади фризьорки ще се явят пред съда в Агадир по обвинение за посегателство върху благоприличието. В средата на юни те били на пазар, недалеч от Агадир, и били нападнати от мъже, впоследствие задържани от полицията, пише „Либерасион“.

Както съобщава списание Telquel, полицията е обявила преди дни, че е арестувала двамата мъже, заподозрени в нападението. Те са на 17 и 18 години и според Националната сигурност „са започнали да тормозят жените заради облеклото им, което счели за неблагопристойно, след което случката прераснала в устна и физическа разправа, като единият от тях правил и неприлични жестове”.

За провинението си младежите се заплашени от две години затвор. Но и за двете млади жени Наказателният кодекс в Мароко предвижда наказание от един месец до две години затвор за „нарушаване на благоприличието”. Защитата им обаче твърди, че въпросният член от закона не предвижда като мотив за обвинение носенето на рокля. А водещата феминистка организация в Мароко счита, че преследването противоречи на приетата през 2011 г. Конституция, която признава равноправието между жените и мъжете.

Джихадистки полъх

Историята с „прекалено късите рокли”се случва по време на Рамазана и предизвиква остри реакции в социалните мрежи. Кампанията в защита на двете млади жени (на 23 и 29 години) бе масово следена – петиция онлайн, озаглавена „Носенето на рокля не е престъпление”, събра хиляди подписи. Местният седмичник Telquel я отрази обширно и поведе кампанията.

През последните седмици обект на обществения дебат бе темата за нравите след излизането на считания в Мароко за неморален филм Much Loved, третиращ проституцията – въпрос табу за мароканското общество. После избухна скандалът с Дженифър Лопес, обвинена, че се е разголила прекалено много по време на концерт в Рабат. Към това се прибави и анти-бикини кампанията, изискваща от туристите да „уважават” Рамазана. На 29 юни мъж, заподозрян в хомосексуалност, за малко не бе линчуван от тълпата в град Фес.

Мароканските закони винаги са били суров към нравите и често наказват със затвор извънбрачните сексуални отношения, хомосексуалността и абортите. Досега обаче тези обществени дебати рядко намираха място в публичното пространство. Още по-рядко се водеха дела заради облекло. Днес изглежда правосъдието желае да приглася на крайно консервативните гласове. Една от активистките на движението за правата на жените в Мароко обобщи ситуацията така: „Джихадистки дух си проправя път към Мароко…”

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90