Този текст е публикуван преди повече от 3 години

В Министерство на културата не са идиоти, просто нямат пари

Излишните сме ние - творците

Диригентът Найден Тодоров, снимка: Росен Донев - В Министерство на културата не са идиоти, просто нямат пари

Диригентът Найден Тодоров, снимка: Росен Донев

Помня преди 5 години как колегите от Министерството на Културата ни предлагаха 4-5 варианта за промени, а ние се избихме да дискутираме как е най-правилно, най-справедливо, най-добре. Накрая ни блъснаха в стената със съвсем различен модел.

Сега се случи нещо подобно, само аз вече гледам някак отстрани, отдавна осъзнал, че мнението ми е само дотолкова важно, колкото да се извършат изчисления какво не е наред, ако аз взема да спра да недоволствам (Вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА).

Всеки, който не е разбрал, че това е вид съкращение на средства, ще го разбере до месец-два.

И проблемът не е, че онези от Министерството са идиоти, които се чудят как да ни убият. Не, проблемът е, че те нямат пари.

Затова от няколко месеца говорех на колегите – не гледайте към Министерство на културата, когато искате корекции, гледайте към Министерство на финансите… Не ме разбраха. Но пък получиха корекция. Всички я получихме.

Както и да е, сътресения ще има, някои ще се справят по-добре, други – не. В устата си усещам вкуса на някакъв лютиво-кисел сос, защото отново, още по-категорично от преди, Министерство на културата обявява – пари ще има за тези, които имат пари. Или, да цитирам римския сенатор от известния филм – бедните да го д…т.

В случая, освен всичко друго, това е удар по по-бедните региони (някой чете ли Конституцията?), тъй като изравнява изискванията вече не към публиката, а към финансите за всички извънстолични театри.
Като казах театри – те отново са по-добре. Защото отново застанаха заедно. А ние – отново не.

Няма да коментирам, защото не ми се полага. А и защото няма значение. Но ще кажа едно – един сектор, в който през няколко години се правят реформи и в който по средата на финансовата година могат да се променят рязко правилата на играта… той не може да оцелее дългосрочно. Още по-малко може да се развива.

„Просперитет“ става дума от забравеното минало. И на хората им се вкарва някак потайно в главите абсурдната мисъл – преди (онова „преди“, нали се сещате) беше по-добре.

Е, на печелившите – честито. Останалите нека се наведем и продължим напред към светлото бъдеще. Казват – наистина е светло – след последния удар на сърцето се появявала ярка светлина. Близо сме, скоро ще разберем дали е така.

А на Министерството на финансите пожелавам още по-прекрасни отчети с излишъци. Макар че, както разбрахме, излишните сме ние.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах