Този текст е публикуван преди повече от 3 години

В Министерство на културата не са идиоти, просто нямат пари

Излишните сме ние - творците

Диригентът Найден Тодоров, снимка: Росен Донев - В Министерство на културата не са идиоти, просто нямат пари

Диригентът Найден Тодоров, снимка: Росен Донев

Помня преди 5 години как колегите от Министерството на Културата ни предлагаха 4-5 варианта за промени, а ние се избихме да дискутираме как е най-правилно, най-справедливо, най-добре. Накрая ни блъснаха в стената със съвсем различен модел.

Сега се случи нещо подобно, само аз вече гледам някак отстрани, отдавна осъзнал, че мнението ми е само дотолкова важно, колкото да се извършат изчисления какво не е наред, ако аз взема да спра да недоволствам (Вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА).

Всеки, който не е разбрал, че това е вид съкращение на средства, ще го разбере до месец-два.

И проблемът не е, че онези от Министерството са идиоти, които се чудят как да ни убият. Не, проблемът е, че те нямат пари.

Америка за България

Затова от няколко месеца говорех на колегите – не гледайте към Министерство на културата, когато искате корекции, гледайте към Министерство на финансите… Не ме разбраха. Но пък получиха корекция. Всички я получихме.

Както и да е, сътресения ще има, някои ще се справят по-добре, други – не. В устата си усещам вкуса на някакъв лютиво-кисел сос, защото отново, още по-категорично от преди, Министерство на културата обявява – пари ще има за тези, които имат пари. Или, да цитирам римския сенатор от известния филм – бедните да го д…т.

В случая, освен всичко друго, това е удар по по-бедните региони (някой чете ли Конституцията?), тъй като изравнява изискванията вече не към публиката, а към финансите за всички извънстолични театри.
Като казах театри – те отново са по-добре. Защото отново застанаха заедно. А ние – отново не.

Няма да коментирам, защото не ми се полага. А и защото няма значение. Но ще кажа едно – един сектор, в който през няколко години се правят реформи и в който по средата на финансовата година могат да се променят рязко правилата на играта… той не може да оцелее дългосрочно. Още по-малко може да се развива.

„Просперитет“ става дума от забравеното минало. И на хората им се вкарва някак потайно в главите абсурдната мисъл – преди (онова „преди“, нали се сещате) беше по-добре.

Е, на печелившите – честито. Останалите нека се наведем и продължим напред към светлото бъдеще. Казват – наистина е светло – след последния удар на сърцето се появявала ярка светлина. Близо сме, скоро ще разберем дали е така.

А на Министерството на финансите пожелавам още по-прекрасни отчети с излишъци. Макар че, както разбрахме, излишните сме ние.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах