В Музикалния театър днес ще се събуди един фавн…

Мила Искренова поставя легендарния балетен спектакъл на Нижински по музиката на Клод Дебюси

Балетният спектакъл „Следобедът на един фавн“, постановка на Мила Искренова, ще бъде представен премиерно на 15 март. На снимката: Васил Дипчиков и Виктория Петрова. Снимка: Любен Джорински - В Музикалния театър днес ще се събуди един фавн…

Балетният спектакъл „Следобедът на един фавн“, постановка на Мила Искренова, ще бъде представен премиерно на 15 март. На снимката: Васил Дипчиков и Виктория Петрова. Снимка: Любен Джорински

През 1912 г. един фавн се събужда от следобеден сън на сцената в Театър „Шатле“ в Париж и среща няколко нимфи… Еротиката в представлението на балетиста хореограф Вацлав Нижински и трупата на Дягилев „Балет Рус“, по музика на Клод Дебюси, провокира публичната му забрана, намесата на полицията, противоречиви отзиви в пресата, но в крайна сметка триумфира. Аплодисментите на премиерата предизвикали трупата да изпълни целия спектакъл отново на бис.

Фавнът на Нижински ще се събуди премиерно и днес, 15 март, на сцената на Националния музикален театър, пресъздаден от хореографката Мила Искренова. Тя интерпретира основните иновативни принципи, заложени в хореографията на Нижински: разработки на антични изображения и скулптури, силна изобразителност и поетичност.

Освен „Следобедът на един фавн“, в Музикалния театър ще бъдат представени още две миниатюри – „Данцон 2“ (по музика на Артуро Маркес и хореография на Боряна Сечанова) и „Вода“ (по музика на Йегиш Манукян и хореография на Филип Миланов). Изпълненията са на Балет „Арабеск“. Декорът и костюмите са по идея на Мила Искренова и Боряна Сечанова, която е консултант по визията на пиесата. Музикален консултант е Весела Цанкова.

Предлагаме Ви да чуем „Следобедът на един фавн“ от Клод Дебюси в изпълнение на Бостънския симфоничен оркестър под диригентството на Ленард Бърнстейн:

ДС