Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

В началото бе газ и прах. Нови кадри от яслата на звездите

НАСА с нови снимки от телескопа „Джеймс Уеб“

Южният пръстен с умиращата звезда в центъра. Снимка: НАСА - В началото бе газ и прах. Нови кадри от яслата на звездите

Южният пръстен с умиращата звезда в центъра. Снимка: НАСА

Нова серия снимки, изпратени от телескопа „Джеймс Уеб“, сподели НАСА, маркирайки нова ера в наблюдението на Космоса. Може би най-впечатляващ е кадърът на мъглявината Карина, често снимана от „Хъбъл“ – с новия телескоп се виждат много повече детайли, включително т. нар. „космически риф“, от най-голямата и най-ярка мъглявина в небето на около 7600 светлинни години от Земята.

Мъглявините, гигантски облаци от газ и космически прах, са описвани от астрономите като „яслата на звездите“, отбелязва Би Би Си, тъй като там се раждат новите звезди. Въпросният „риф“, оприличаван на планински хребет, всъщност е ясно очертаната граница между праха в долната половина на снимката и газа в горната. Една от основните цели на „Джеймс Уеб“ е да даде повече детайли около процеса на сформиране на звездите и в бъдеще човечеството може да очаква още кадри от Карина.

Изумително детайлен поглед към „детската ясла на звездите“ Карина. Снимка: НАСА

Друга снимка показва Квинтета на Стефан – струпване на пет галактики в съзвездието Пегас на около 290 млн. светлинни години от нашата планета. Четири от петте галактики са заключени в „космически танц“ и се движат в непосредствена близост една до друга.

Космическият танц в Квинтета на Стефан. Снимка: НАСА

Показан бе и Южният пръстен – структура, наречена от учените планетарна мъглявина (макар и да няма нищо общо с планети), „предизвикана от умираща звезда, разпръснала голяма част от масата си на вълни“, казват от НАСА и посочват, че това е видимо на инфрачервеното изображение. Синият цвят в центъра му обозначава горещия йонизиран газ, нагрян от останките на ядрото на звездата. Оранжевият цвят е молекулярен водород, сформиран при избухването на звездата. Южният пръстен е с диаметър от около половин светлинна година, отдалечен е от Земята на ок. 2 хил. светлинни години.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах