Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

В Народния театър вече с билет и за 100 лв.

Двойно по-ниски са най-високите цени в Румъния и Хърватска

Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София - В Народния театър вече с билет и за 100 лв.

Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София

Театърът се превръща в луксозно преживяване. През ноември цените на билетите в Народния театър бяха повишени, но същевременно и намалени. Гледката в театъра вече се остойностява според възможностите на зрителите от различни социални прослойки. Вече могат да се купят билети на цени от 2 до 110 лв. за различни заглавия и на различни места в залата, проучи „Площад Славейков“.

Ценовата политика на ръководството е гъвкава – търсените спектакли като тези на Александър Морфов достигат ценовия таван от 100 лв., но заедно с това някои от местата под тавана, на втори балкон, могат да бъдат купени срещу 5 лв. – достъпна цена за социално слаби. Стига, разбира се, да има билети, защото някои от спектаклите се разпродават светкавично – „Хъшове“, например, където има билети по 100 лв.

Цена от 110 лв. може да се срещне в една от вечерите, когато се играе „Двубой” на Вазов, макар и това да не е сред най-търсените заглавия в афиша. Представлението „Нора“, постановка на руския режисьор Тимофей Кулябин, се предлага за 50 лв. за място.

Все още не се знае на какви цени ще бъдат билетите за спектакъла с участието на Джон Малкович „В самотата на памуковите полета” от Бернар-Мари Колтес в постановка също на Кулябин. Макар да не са включени в официалната програма на театъра, показана в сайта, трите дати, на които ще се играе – 16, 17 и 18 февруари – присъстват във вътрешния график на театъра, потвърдиха за „Площад Славейков“ източници от Народния. До момента на публикуване на текста, който четете, информация за цените и кога ще бъдат пуснати в продажба билетите няма. Пиарът на театъра Велислава Кръстева заяви пред журналист на „Площад Славейков“, че „информацията ще бъде надлежно публикувана“, без да уточнява дати.

Представлението „Бурята“ с режисьор Робърт Уилсън също се продава за най-много 100 лв. на място и най-малко 15 лв. за стол на балкона. При „Орфей“ на Йерней Лоренци най-високота цена също е 100 лв., а най-ниската – 5 лв. Със 100 лв. са оценени най-хубавите места за „Животът е прекрасен“ с режисьор Александър Морфов и Камен Донев в главната роля, както и тези за „Синът“ на Флориан Зелер в постановка на Диана Добрева.

Повишената цена на най-скъпите билети отговаря на статута на Народния театър, смятат театрални експерти. Подобна е ценовата рамка, в която се вписват билетите за Националната опера. Там най-скъпите билети в момента също са 100 лв.

Двойно по-евтини от нашите са най-скъпите билети в националните театри на Румъния и Хърватска. Двойно по-ниска е и най-високата цена в Софийска филхармония, където от 6 години гостуват някои от най-големите звезди от световната сцена.

В останалите български театри маржът между най-скъпите и най-евтините билети е нисък и е в средната ценова категория – между 15 и 40 лв., с изключение на заглавия с висок зрителски интерес и специални гост постановчици или актьори.

Директорът на театър „Иван Вазов“ Васил Василев обеща в интервю пред „Дневник”, че театърът ще завърши с приходи от 1,8 млн. лв. за 2022 г. Наскоро той обясни повишените заплати на артистите (до 5 хил. лв.) с приходи от разпродажба на евтини билети – 10 лв. всеки – за някои спектакли в Народния.

Вижте още: ВАСИЛ ВАСИЛЕВ: СКАНДАЛ В НАРОДНИЯ ТЕАТЪР НЯМА. КАТО СВЪРШИ ВОЙНАТА, ЩЕ СВЪРШИ И СКАНДАЛЪТ

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg