Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

В нейния живот

Лучия нощем заспива, гледайки в красив стенопис на тавана си в стил „Бел епок“. - В нейния живот

Лучия нощем заспива, гледайки в красив стенопис на тавана си в стил „Бел епок“.

Лучия е изящна жена, която рисува, пътува в Азия, обича суши и „тай“, пие чай, а не вино и носи категорични обувки. Не понася модерни, стъклени и метални мебели и „аксесоари“. Не готви. Когато е вкъщи, всъщност го прекарва на улицата, защото е приятелка със собствениците на бара в приземието на сградата. Там пие котейлите си – както ги сервират, в бурканче, вместо в чаша.

Интересува се от мода, но не е маниачка. Чете биографии и история на изкуството. Нощем заспива, гледайки в красив стенопис на тавана си в стил „Бел епок“. Да, има вкус и характер.

Никога не съм срещала Лучия и вероятно никога няма да се запозная с нея. Наемам жилището й в пресечка на знаменития Montorgeuil. Открих го онлайн чрез Airbnb. Макар да си писах с нея и дори да разменихме два SMS-а, Лучия не ме чакаше там на пристигане.

Вратата отвори суетяща се възрастна жена, която обясни, че е майка на приятели и въобще – за първи път е тук. Тя не знаеше как се пуска пералнята, къде е най-близкия супермаркет и има ли кофа за боклук някъде. Отиде си след 10 минути без да разбера как се казва и коя e. Остави ми ключовете и живота там. Лучия имала бебе, а и била „на ваканция“ и така остана красива мистерия.

Тя очевидно е жена с вкус и интереси, доста сходни на моите. Като се замислих, застрашително сходни, защото сега чета „нейната“ книга за Коко Шанел, която беше на рафта над главата ми, и разглеждам пътеводителя за Индонезия, която замислям до няколко месеца. В кухнята има кафе, зехтин, провансалски подправки, все едно аз съм я пълнила…, дори празно шише от дизайнерската вода на Дайан фон Фюрстенберг, по която имам малка мания.

В ненапълно изпразнените за дрехите ми шкафове открих рафт с обувки, стари, почтено износени, но красиви – като вълнуващата жена, която явно ги е носила. Моят размер. Черните сандали поразително завършват черната ми рокля, която съм си купила втора ръка заради същите качества.

Почувствах се като участник в невероятен и жесток филм. Все едно някой ме е избрал и приел да живея в този апартамент няколко седмици нарочно.

Руса вълнуваща жена на неопределяема възраст, която обича да носи елегантни дрехи, категорични обувки и говори със странен акцент. Винаги е сама, но изглежда уверена и самодостатъчна.

Може да е мистериозната собственичка, която никой не е виждал (от години? никога?). Може да е Лучия. А може и да е Виолета, преди да изчезне в сянката на Лучия.

6

5

4

3

2


Виолета Симеонова Станичич е бивш български журналист, която промени напълно кариерата си преди около 5 години, а повече от година работи и живее в чужбина. Публикуваме коментарите и пътеписите й от Фейсбук с изричното уточнение, че те отразяват личните й позиции и вкусове за приятелски кръг със същата чувствителност и нямат никаква връзка с професията и институцията й.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах