Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

В Несебър задушават дърветата до смърт

Кипарис край плажа е опакован в черен найлон, защото сипел иглички по масите на заведение

Кипарисът на несебърския плаж е бил опакован, за умре в адска жега и без светлина. Снимки: Любомир Божинов  - В Несебър задушават дърветата до смърт

Кипарисът на несебърския плаж е бил опакован, за умре в адска жега и без светлина. Снимки: Любомир Божинов

На нечовешка жестокост са подложени дърветата в Несебър. Жители на Стария град, които се вдигнаха преди време срещу статута си на паметник на културата, сега водят тиха война срещу растителността, която пречи на бизнеса им. И тъй като стопаните на местните кръчми нямат право да секат дървета, те ги подлагат на изобретателни мъчения до смърт.

Любомир Божинов публикува снимки във Фейсбук, на които виждаме вековен кипарис, около който е поникнал бар „Блейз“ на плажа в морския град. Дървото е опаковано в черен найлон и се бори за живота си, оставено без слънчева светлина. Вместо него собственикът на заведението е предпочел палми – досущ като хотелиера Ветко Арабаджиев, който изкорени японските вишни пред столичния „Кемпински“, за да ги замени с тропически видове. Бизнесменът от Несебър е „засадил“ палмите директно в пясъка край шезлонгите.

„Не съм виждал друг град, в който общинската администрация да се отнася така варварски към растителността – пише Божинов. – Правил съм снимки, писал съм до общината, но нещата продължават и сега. Днес се натъкнах на изключително изобретателен начин да се унищожи вековен кипарис на южния плаж, без да се попада под ударите на закона. Дървото ронело иглички върху четири от масите на бизнесмена и му гонело клиентите. Миналата година се опитал да го унищожи с нафта, но не успял. Тази година – с разрешение на някакъв навярно корумпиран служител – го е облякъл с черен найлон. Колко мислите ще издържи този кипарис в пълна тъмнина и нагряван от слънцето до 60-70 градуса? Подобни хитри способи се виждат навсякъде в града.“

Божинов е публикувал серия от снимки, на които е видно, че растителността в Несебър е подложена на инквизиция от местните бизнесмени – основите на дървесните стволове са затрупани с каменна настилка или ги циментират, за да не прониква влага до корените им и да изсъхнат. Другаде пък клоните им са изсичани, за да не могат да се хранят чрез листата. Така след време отново ще изсъхнат и вече няма да има пречка пред изсичането им, за да бъде постигната заветната цел – допълнителна маса и столове за туристите.

„Гигантски дървета са устояли през вековете, но не можаха да устоят на мутризацията – пардон, на урбанизацията, на корупцията и партизанщината“, пише Божинов.

„Площад Славейков“ подаде сигнал за опакованото дърво в Община Несебър. Очакваме тяхната реакция.

Кадри от мъчението на кипариса в Несебър:

Nesebar2-a

Nesebar3-a

Nesebar4-a

Nesebar2

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg