Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

В нов криминален сериал по „Нетфликс“ не се случва нищо. Критиците са във възторг

Всеки епизод на „Criminal“ е напрегната игра. Полицията играе със заподозрения, заподозрените и техните адвокати играят с полицията

Почти всичко в „Criminal“ се случва в полицейско управление - и по-точно в стаята за разпити. Снимка: „Нетфликс“ - В нов криминален сериал по „Нетфликс“ не се случва нищо. Критиците са във възторг

Почти всичко в „Criminal“ се случва в полицейско управление - и по-точно в стаята за разпити. Снимка: „Нетфликс“

Първите 12 епизода от новата детективска поредица на „Нетфликс“ „Criminal“ (Престъпник) вече са качени на стрийминг платформата. Необичайно за полицейски филми, тук няма автомобилни преследвания, престрелки, експлозии и ръкопашни схватки – не и на екрана. И въпреки че единственото, което получават зрителите, са разговори, много критици вече обявиха, че засега това е най-добрият криминален сериал тази година, съобщава Би Би Си.

Почти всичко в „Criminal“ се случва в полицейско управление – и по-точно в стаята за разпити. Единствените други две локации са кабинетът, от който през еднопосочно огледало се следи за хода на разпитите и зоната за почивка, където детективите пият кафе.

От 12-те епизода три са заснети с английски актьори и на английски език, останалите са на немски, френски и испански. Всеки епизод представя завършен сюжет, разпит на заподозрян в различно престъпление: убийство, отвличане, изнасилване или контрабанда на нелегални мигранти. Трите английски 45-минутни епизоди показват три различни разследвания.

Всеки епизод е напрегната игра. Полицията играе със заподозрения, заподозрените и техните адвокати играят с полицията. Играят драматична игра на котка и мишка, в която основното е интензивният психологически конфликт между детектив и заподозрян.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Тъй като не ни показват въпросните престъпления, нашите мнения като зрители се формират изцяло въз основа на показанията и поведението на заподозрените по време на разпитите.

„Бяхме наистина развълнувани от това ограничение – казва Джордж Кей, шоурънър и сценирист на „Criminal“. – Защото мисля, че колкото и велика да е, никоя драма няма нужда от повече от три стаи.”

Фактът, че декорите са по-малко, прави историите още по-интересни за гледане. Минимализмът позволява да обръщаме внимание на подробности, които не са от значение във високобюджетни продукции: като пластмасовата чашка кафе, която потрепва в ръката на героя; климатикът, който започва да работи в кулминацията на разпита. По начина, по който героят си играе с химикалката в ръката му, можем да предположим дали лъже пред полицията или не.

А в резултат на статичното местоположение „Criminal“ е заснет много по-бързо, отколкото е нормално за телевизионно шоу.

„Обикновено се снимат по 3 страници дневно – казва Кели, – докато ние снимахме по 10 – 12 страници.”

Тепърва предстои да се разбере дали „Нетфликс” ще даде зелена светлина за сезон 2, но вече, изглежда, публиката няма търпение да гледа още от международния сериал за престъпници и детективи.

Създателите на сериала Джордж Кей и Джим Фийлд Смит се надяват на същото и искат да разширят географията на поредицата.

„Надяваме се да има повече, разговаряме за това в момента – казаха те пред „Космополитън”. – Така шоуто може да се развива и да продължи да диша. Бихме искали да направим и повече епизоди във Великобритания, но докато не видим реакциите на зрителите, не можем да сме 100% сигурни.”

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах