Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

В Ню Йорк купуват „въздух“ за милиони

Тънки като игли небостъргачи се извисяват в облаците на най-големия град на Америка

Кулата 0ne 57, на номер 157 на Западната 57-ма улица - наречена улицата на милиардерите, на юг от Сентрал парк, е един от първите остри небостъргачи.  - В Ню Йорк купуват „въздух“ за милиони

Кулата 0ne 57, на номер 157 на Западната 57-ма улица - наречена улицата на милиардерите, на юг от Сентрал парк, е един от първите остри небостъргачи.

Ново поколение жилищни небостъргачи изникват в Ню Йорк – все по-високи, все по-тънки. Някои от тях надвишават Емпайър Стейт Билдинг и всеки ден променят най-известния хоризонт в света.

Общата им характеристика: изключително тънки, изключително високи и с астрономически цени на апартаментите, пише „Льо Паризиен“. Неотдавна три такива апартамента бяха продадени за над 100 милиона долара.

Половин дузина такива небостъргача растат или са във фаза на проект на юг от Сентрал парк с гледки, които спират дъха към „белия дроб” на Манхатън. Други ще се извисят около Медисън Скуеър парк, трети – на юг от острова, и още един – в Горен Ийст сайд.

„Това са нов тип небостъргачи, които започват да се появяват в Ню Йорк, но след пет до десет години ще се разпространят навсякъде и ще променят силуета на Манхатън”, обяснява пред АФП, Керъл Уилис, основателка и президент на Музея на небостъргача на Ню Йорк.

Новите сгради са от 50 до 90 етажа, често архитектите им са световни знаменитости, а купувачите на апартаментите са мултимилионери от цял свят, които считат тези „апартаменти-трофеи” в небето за изгодна инвестиция или просто за суперлуксозно жилище.

Силуетът на града се променя.

Силуетът на града се променя.

Кулата 0ne57, на номер 157 на Западната 57-ма улица – наречена улицата на милиардерите, на юг от Сентрал парк, е един от първите остри небостъргачи. Завършен през 2014 г., той е висока 306 метра, има 75 етажа и 92 ултралуксозни апартаменти високо в облаците. За кратко това бе най-високата жилищна сграда в Ню Йорк, изместена по-късно от кулата 432 Парк Авеню – супер тънък правоъгълник с 96 етажа, 104 апартамента и височина от 425 метра, който е почти завършен и се вижда отвсякъде в Манхатън – по-висок е от Емпайър Стейт Билдинг (381 метра без радиоразпръскващата антена и 443 метра с нея).

Друг проект на номер 217 на Западната 57-ма улица ще надмине 472 метра. Небостъргачът пък на номер 111 на същата улица (предаването му е предвидено за 2018 г.), ще бъде особено тънък с височина 35 метра, 80 етажа и само 60 апартамента, някои от тях тип на две нива. В най-широката си част кулата няма да надвишава 18,28 м на 2,38 м.

Впечатлява не толкова височината, която винаги е била определяща за Ню Йорк, а
изяществото, което наистина е изключително. Тези особености на новите небостъргачи се обуславят от цените на терените, но и от специфичността на приетия през 1961 г. градоустройствен закон за Ню Йорк – той ограничава застроената площ за терен, но не и височината.

Предприемачите могат съвсем законно да закупят правото на строеж на съседните сгради, които не са оползотворили цялата разрешена застроена площ. Така те купуват правото, наречено „въздух”, и комбинират, за да строят все по-високи сгради. Съседите, веднъж продали правото за надстрояване „въздух”, което може да достигне до 6,500 долара за квадратен метър, не могат никога повече да си го върнат.

„Гледката има стойност и тази стойност се отразява в цената „правото на въздух”, обяснява Керъл Уилис.

Гледка за милиони

Гледка за милиони

Тези подобни на игли кули, станали реалност благодарение на напредъка на технологиите и специално разработените устойчиви на вятър материали, не създават само щастие за някои. Първите построени кули вече хвърлят дълги сенки върху Сентрал парк, застрашават спортните му терени, зоологическата градина и манежа, твърдят от Общинския съвет по култура на Ню Йорк, който в доклада си, озаглавен „Безразборният силует” описва сенките, които ще правят един ден новите постройки върху Сентрал парк. Съветът подчертава, че тези кули се издигат благодарение на сливането на терени и изкупуването на „правото на въздух”, без „обстойно обществено разглеждане” – тоест, без проучване на общото и многостранно въздействие на небостъргачите. Регулациите са на повече от 50 години и са твърде остарели, нуждаят се от комплексна преоценка на градоустройствения план.

„Не бива да жертваме достъпа на гражданите до въздуха и до зелените пространства”, се подчертава в доклада и се настоява кметството на града да се намеси.

Според Керъл Уилис, тези ултратънки кули би трябвало да останат като изключение в Ню Йорк поради неимоверната цена на строителството им:

„Когато предприемачите можеха да се надяват на 3000 долара за квадратен фут (32 600 за кв. м), те не строяха такива кули, защото високата цена на строителството не можеше да се покрие от продажбата.”

Днес някои от тези апартаменти в небето се продават, според нея, между 55 000 и 110 000 долара за кв.м.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg