Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„В очакване на Годо“ с отложен старт в Театър „Азарян“

Спектакълът на Деян Донков - лично писмо до Крикор Азарян

Иван Бърнев и Деян Донков като Естрагон и Владимир в „Очакване на Годо“ на Бекет. - „В очакване на Годо“ с отложен старт в Театър „Азарян“

Иван Бърнев и Деян Донков като Естрагон и Владимир в „Очакване на Годо“ на Бекет.

Финалът на първия сезон в Театър „Азарян“ ще бъде поставен с предпремиера на спектакъла „В очакване на Годо“ от Самюъл Бекет. Официалната премиера се отлага за есента. Постановката е на актьора Деян Донков, който ще изпълни и една от главните роли в представлението – на Владимир. Дни преди предпремиерата двамата с Иван Бърнев (Естрагон) аплодираха изпълнението на Самул Финци и Волфрав Кох в същото заглавие – гастрол на „Дойчес театер“ в Народния. 

Донков и Бърнев ще излязат като героите на Бекет на 23 юни 19,30 ч. Участват още Цветан Алексиев, Калоян Трифонов и Мартин Цолов. Сценограф на спектакъла е известният художник Чавдар Гюзелев, а музикалната среда е създадена от Калин Николов.

По думите на Донков, представлението е вдъхновено от огромното влияние, което проф. Крикор Азарян (1934-2009) е оказал върху него като актьор и личност проф. Крикор Азарян са оказали върху театралното присъствие на Деян Донков.

„Изборът на произведение, с което да се почете личността на този, чието име носи театърът, е деликатна и сложна задача. Много исках да е нещо, което е вярно, тихо и искрено – казва Яна Борисова, драматург и артистичен директор на Театър „Азарян“ Яна Борисова. – Когато Деян Донков дойде с идеята да направи спектакъл точно на тази сцена и ми разказа причините за това, аз се изправих пред личната и искрена необходимост на един актьор да изрази преклонението си към своя учител, да направи опит да изкаже неизказаното.

Казват, че и в най-тихите си спотаености, хората мислят в думи, независимо дали ги изричат или осъзнават. Театърът e история за силата на думите и за това, как от летливата им субстанция се ражда материя, реалност или послание, което някой някъде би искал да предаде. Спектакълът „В очакване на Годо” е лично писмо до Крикор Азарян от негов актьор и приятел, с когото са имали силна връзка. И защото е емоционален жест и е на тази сцена, трябва да се случи, за да може, малко по малко, театърът да се изпълни с душа.“

Премиерата на „В очакване на Годо“ ще бъде през октомври. Представлението е с антракт.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах