Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

В Оксфорд все пак решиха да свалят статуята на свой благодетел

Колеж маха паметник на Сесил Роудс заради противоречивите моменти в историята му

Статуята на Сесил Роудс на фасадата на колежа „Ориъл“, Оксфорд. Снимка: ЕПА/БГНЕС - В Оксфорд все пак решиха да свалят статуята на свой благодетел

Статуята на Сесил Роудс на фасадата на колежа „Ориъл“, Оксфорд. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Ориъл“, един от колежите към Оксфордския университет във Великобритания, реши да премахне статуята на Сесил Роудс от фасадата си и поиска независимо проучване за противоречивите моменти в историята му. Студенти започват кампанията „Роудс трябва да падне“ преди пет години. Роудс е бизнесмен и политик, а според активистите от движението и представител на „бялото превъзходство“, напомня за колониализма и расизма от XIX в.

В последните две седмици демонстранти скандират срещу монумента пред сградата на учебното заведение, като част от протестното движение „Black Lives Matter“ (Животът на чернокожите има значение), набрало сили след смъртта на Джордж Флойд в САЩ, отбелязва „Гардиън“. Кампанията „Роудс трябва да падне“ започва още през 2015 г., но придоби нова актуалност покрай събарянето на монумента на роботърговеца Едуард Колстън в Бристъл. Последваха още атаки срещу паметници, включително срещу белгийския крал Леополд II и Христофор Колумб.

Вижте още: ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ НАРОЧИХА ЗА СВАЛЯНЕ СТАТУЯ НА ЛИЧНОСТ ОТ „БЯЛОТО ПРЕВЪЗХОДСТВО“

Независима комисия ще разгледа основните спорни моменти в историята на Роудс, учил един семестър в учебното заведение през 1873 г., и ще докладва на управата на колежа.

Комисията ще разгледа проблемите около наследството и завета на Роудс и как да се подобри учебният процес за хората от малцинствата, за завършилите ученици и за учителите – се казва в изявление от „Ориъл“. – Ще се обмисли как принципите на толерантността, към които колежът се придържа, се свързват с миналото на Роудс.“

„Роудс трябва да падне“ възниква в Южна Африка, където студенти настояват за премахването на монумент на предприемача, минен магнат и бивш министър-председател на Капската колония (1890-1896 г.). Настояването им обаче не спира до отстраняването на статуята, а продължава с искането още на изменения в учебната програма по темите за разнообразието отвъд „западния канон“, както и повече програми за подкрепа на ученици и служители от малцинствата.

Говорител на кампанията заяви в изявление, че са доволни от решението на „Ориъл“, но докато фигурата не бъде свалена, ще продължат с протестните шествия. През 2016 г. колежът обеща, че ще премахне статуята на спорната личност, но до демонтаж така и не се стигна.

От наследството на Сесил Роудс и до днес се раздават стипендии, позволяващи на чуждестранни студенти да се обучават в Оксфордския университет. Сред тях е и бившият президент на Америка Бил Клинтън.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90