В памет на 440 жени, убити от съпрузите си в Турция през миналата година

Турски художник посочи проблема с инсталация на фасада в Истанбул със стотици чифтове дамски обувки на висок ток

Художникът избрал обувките на високи токчета като символ на женската сила и независимост. Снимка:  Flu Foto - В памет на 440 жени, убити от съпрузите си в Турция през миналата година

Художникът избрал обувките на високи токчета като символ на женската сила и независимост. Снимка: Flu Foto

В слабостта има известна красота и сила. Но понякога неравенството между хората носи само скръб. Такъв е случаят с домашното насилие – остър, но често премълчаван проблем в цял свят. За един художник в Турция той е толкова тревожен и важен, че намери начин да го доведе до съзнанието на своите сънародници – така, че те просто не могат повече да го пренебрегват. А също и като красиво възпоменяние за жертвите на това ужасно насилие.

Чуваме доста истории за домашно насилие над жени от всички краища на света, това е една от най-честите причини за насилствена смърт при жените. В Турция числата говорят, че около 40 процента от жените там са страдали от домашно насилие, като някои случаи завършват трагично. Само през 2018 г. 440 жени в страната са убити от мъже.

В стремежа си да осветли този проблем, един художник излезе с идеята за монумент, който никой не би могъл да пропусне – инсталацията, озаглавена „Безименна“. Неин автор е художникът и графичен дизайнер Вахит Туна. Той казва, че работата му е резултат от увеличаващите се съобщения в социалните мрежи за фатални случаи, вследствие на домашно насилие. Туна смята, че хората са склонни да се забравят тези истории толкова бързо, колкото се появят пред вниманието на обществеността и е осъзнал нуждата от напомняне по начин, който не може да остане незабелязан. Избрал обувките на висок ток като символ на женската сила и независимост, която желае да имат всички жени. А в Турция това има и друго значение – в някои региони на страната е традиция обувките на наскоро починал човек се оставят навън, като символ на скръбта.

Снимка: Flu Foto

Художникът вярва, че знанието е сила, затова е важно да се знае за проблема и всеки трябва да се справя с него индивидуално. Необходими са много индивидуални усилия, за да се промени системата.

Другите проекти на Туна също гравират около социални и икономически въпроси, пред които е изправена страната му.

Арт инсталацията е поставена на фасада в централно място на Истанбул и ще остане там 6 месеца.

Фасадата с дамските обувки. Снимка:  Flu Foto

ДНК

Пловдив Джаз Фест