Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Детски книжки срещу 5 кг хартия в 5 български града

Кампанията „Стара хартия за нова книга“ започва на 7 септември в Бургас

Десетки пловдивски деца се включиха в инициативата миналата година. Снимка: Стара хартия за нова книга/Фейсбук - Детски книжки срещу 5 кг хартия в 5 български града

Десетки пловдивски деца се включиха в инициативата миналата година. Снимка: Стара хартия за нова книга/Фейсбук

„Стара хартия за нова книга“ е същата инициатива като „Сливи за смет“, но приспособена към проблемите на нашето време – с околната среда и културата. За седма поредна година пет общини ще насърчат децата да четат и да рециклират. Всяко хлапе, което доведе възрастен придружител и донесат заедно най-малко 5 кг хартия, ще може да си избере заглавие от колекция нови детски книжки. Кампанията, организирана от „ЕКОПАК България“ и Книжен център „Гринуич“, ще се проведе в София, Бургас, Русе, Велико Търново и Хасково.

Тази година акцията започва на 7 септември в Бургас с мотото „Почисти и прочети“. От 10 до 13 ч. децата ще могат да депозират своите отпадъци в Приморския парк, пред Пантеона.

На следващия ден начинанието ще гостува в Хасково – на 8 септември, когато е празникът на града, организаторите ще заменят стара хартия срещу нова книга от 10 до 13 ч. на сцената на площад „Свобода“.

На 15 септември, ден преди началото на новата учебна година, София ще събира хартиени отпадъци от 10 до 19 ч. на бул. „Витоша“ 37 пред Книжен център „Гринуич“.

Фантастико

В Русе „Стара хартия за нова книга“ ще гостува за пети път – на 28 септември кампанията ще се проведе на площад „Свобода“, пред Съдебната палата, от 10 до 13 ч.

Най-новият град, който се присъединява към каузата, е Велико Търново – там хората ще могат да се включат от 10 до 13 ч. на централния вход в парк „Марно поле“.

Поради големия брой желаещи, и тази година важи правилото, че всеки, който изпълни условието да донесе 5 кг стара хартия за рециклиране, ще може да получи само една книга, не повече. Доброволците, които все пак са успели да съберат други 5 кг хартия, ще получат втора книжка на екотематика – едно от двете специални издания на „ЕКОПАК България“ „Грийн тийн“ и „Ти можеш да спасиш планетата“. Тоест в рамките на деня на кампанията, всяко дете ще си тръгне с не повече от две книги. Средствата от събраната стара хартия в петте града ще бъдат използвани за нови издания на „Грийн тийн“ и „Ти можеш да спасиш планетата“.

По традиция всяка кампания протича със съдействието на специален литературен талисман от популярна детска книжка. Тази година на децата ще помагат детективите Агата и Лари – героите от обичаната поредица на Стийв Стивънсън, публикувана на български език от издателство „Фют“. В дните на кампанията градовете ще са огласени от песни, танци, театър и игри с награди, ще има и интерактивна книга с великански размери, където децата ще могат да се превърнат в приказните ѝ герои. Организира се и викторина, чиято награда е книжката „Да уловиш остров“, изработена по дипломен проект на студент от Националната художествена академия.

Организаторите напомнят, че колкото повече стара хартия съберат децата, толкова повече дървета ще спасят от изсичане. Събитията във всички градове имат съдействието на общините и регионалните библиотеки.

Кампанията „Стара хартия за нова книга“ се провежда от 2013 г. Дотук са се включили 37 540 деца. Заедно със своите родители те са предали за рециклиране 195,5 тона хартия и са получили 42 470 книжки. Така са спасени от изсичане 2 548 дървета.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах