Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Детски книжки срещу 5 кг хартия в 5 български града

Кампанията „Стара хартия за нова книга“ започва на 7 септември в Бургас

Десетки пловдивски деца се включиха в инициативата миналата година. Снимка: Стара хартия за нова книга/Фейсбук - Детски книжки срещу 5 кг хартия в 5 български града

Десетки пловдивски деца се включиха в инициативата миналата година. Снимка: Стара хартия за нова книга/Фейсбук

„Стара хартия за нова книга“ е същата инициатива като „Сливи за смет“, но приспособена към проблемите на нашето време – с околната среда и културата. За седма поредна година пет общини ще насърчат децата да четат и да рециклират. Всяко хлапе, което доведе възрастен придружител и донесат заедно най-малко 5 кг хартия, ще може да си избере заглавие от колекция нови детски книжки. Кампанията, организирана от „ЕКОПАК България“ и Книжен център „Гринуич“, ще се проведе в София, Бургас, Русе, Велико Търново и Хасково.

Тази година акцията започва на 7 септември в Бургас с мотото „Почисти и прочети“. От 10 до 13 ч. децата ще могат да депозират своите отпадъци в Приморския парк, пред Пантеона.

На следващия ден начинанието ще гостува в Хасково – на 8 септември, когато е празникът на града, организаторите ще заменят стара хартия срещу нова книга от 10 до 13 ч. на сцената на площад „Свобода“.

На 15 септември, ден преди началото на новата учебна година, София ще събира хартиени отпадъци от 10 до 19 ч. на бул. „Витоша“ 37 пред Книжен център „Гринуич“.

В Русе „Стара хартия за нова книга“ ще гостува за пети път – на 28 септември кампанията ще се проведе на площад „Свобода“, пред Съдебната палата, от 10 до 13 ч.

Най-новият град, който се присъединява към каузата, е Велико Търново – там хората ще могат да се включат от 10 до 13 ч. на централния вход в парк „Марно поле“.

Поради големия брой желаещи, и тази година важи правилото, че всеки, който изпълни условието да донесе 5 кг стара хартия за рециклиране, ще може да получи само една книга, не повече. Доброволците, които все пак са успели да съберат други 5 кг хартия, ще получат втора книжка на екотематика – едно от двете специални издания на „ЕКОПАК България“ „Грийн тийн“ и „Ти можеш да спасиш планетата“. Тоест в рамките на деня на кампанията, всяко дете ще си тръгне с не повече от две книги. Средствата от събраната стара хартия в петте града ще бъдат използвани за нови издания на „Грийн тийн“ и „Ти можеш да спасиш планетата“.

По традиция всяка кампания протича със съдействието на специален литературен талисман от популярна детска книжка. Тази година на децата ще помагат детективите Агата и Лари – героите от обичаната поредица на Стийв Стивънсън, публикувана на български език от издателство „Фют“. В дните на кампанията градовете ще са огласени от песни, танци, театър и игри с награди, ще има и интерактивна книга с великански размери, където децата ще могат да се превърнат в приказните ѝ герои. Организира се и викторина, чиято награда е книжката „Да уловиш остров“, изработена по дипломен проект на студент от Националната художествена академия.

Организаторите напомнят, че колкото повече стара хартия съберат децата, толкова повече дървета ще спасят от изсичане. Събитията във всички градове имат съдействието на общините и регионалните библиотеки.

Кампанията „Стара хартия за нова книга“ се провежда от 2013 г. Дотук са се включили 37 540 деца. Заедно със своите родители те са предали за рециклиране 195,5 тона хартия и са получили 42 470 книжки. Така са спасени от изсичане 2 548 дървета.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах