POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

В Помпей отвориха богата вила, пазена от злото от гигантски фалос

Еротичната фреска е на входа на древната къща

На фреската е изобразен Приап, богът на плодородието. Снимка: Археологически парк „Помпей“/Инстаграм - В Помпей отвориха богата вила, пазена от злото от гигантски фалос

На фреската е изобразен Приап, богът на плодородието. Снимка: Археологически парк „Помпей“/Инстаграм

Огромна вила, характерна с еротичните си фрески, отново ще приема посетители след края на ремонтни дейности, продължили 20 години. Къщата на Ветий официално посреща посетители от 10 януари, съобщава „Арт Нюзпейпър“.

Къщата, която се намира в покрайнините на града, е добре запазена и слабо засегната от изригването на вулкана Везувий през 79 г. Заради доброто си състояние и пищността си, къщата – част от Археологически парк „Помпей“ – се възприема от някои като най-важната в погребания под вулканична пепел Помпей.

Смята се, че къщата е построена през II в. пр. Хр. и била притежание на двама мъже, бившите роби Аулус Ветий Конвива и Аулус Ветий Реститутус. Те получават свободата си при неизяснени обстоятелства, а богатството си трупат от продажба на вино. Археолозите не са единодушни дали двамата са собственици на имота, но множество доказателства дават хляб на тази теория. Според предположенията на някои, само единият от тях е бил собственик, а другият е негов близък роднина, наследил къщата.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Pompeii (@pompeii_parco_archeologico)

Голямата вила се характеризира с богатите си фрески, почти изцяло запазени, въпреки изригването на вулкана. Оцелели са общо 12 пана, изобразяващи сцени от древногръцката митология на тема могъществото на божествата и тяхното наказание. Показани са Зевс и синовете му като абсолютни владетели на света, малкият Херкулес с двете удушени змии в ръцете си, но може би най-популярен е образът на бога на плодородието Приап. Традиционно изобразяван с гигантски фалос, тук божественото създание претегля мъжеството си с везна, натоварена с пари. В древността фреската на Приап не само е била израз на голямо богатство, но и се е смятало, че отблъсква всякакви злини, затова и изображението е на входа на къщата.

„Собствениците очевидно са искали да демонстрират новия си социален статут през културата и гръцките митологични изображения – коментира Габриел Цухтригел, директор на Археологическия парк „Помпей“. – Всичко това казва: „Ние сме успели и сме част от елита на римския свят.“

Разкрита първоначално при археологически разкопки в края на XIX век, вилата е затворена през 2002 г. за реставрация. След като бе частично отворена за посещения през 2016 г., тя бе затворена отново през 2020 г. за окончателна реставрация на фреските, пода и колонадите.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg