Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

В последната минута: Болшой отмени балет за живота на Нуреев

Режисьорът на спектакъла викан на разрит по криминално дело, което според поддръжниците му e политически мотивирано

Рудолф Нуреев умира от болест, свързана със СПИН, през 1993-а на 53-годишна възраст. - В последната минута: Болшой отмени балет за живота на Нуреев

Рудолф Нуреев умира от болест, свързана със СПИН, през 1993-а на 53-годишна възраст.

Московският Болшой театър шокира света на балета, след като отложи биографичния спектакъл за живота на Рудолф Нуреев в последната минута. Представлението не е готово, гласи официалната причина за внезапното отлагане, но се говори, че откровено изобразената хомосексуалност на Нуреев може би е сметната за неуместна за голямата сцена на Болшой, отбелязва „Гардиън“.

Както с балета и операта от световна класа, Болшой е известен и с изключителните си интриги зад кулисите. Отмяната на най-нетърпеливо очакваната премиера на сезона е най-пресният скандал в театъра.

Критици и театрални режисьори от цял свят бяха поканени на премиерата във вторник, 11 юли, но в събота Болшой обяви, че изпълненията на „Нуреев“ ще бъдат заменени със стар фаворит – балета „Дон Кихот“. Говорителят на Болшой, Катерина Новикова, отказа коментар. От театъра насрочиха за понеделник брифинг, за да обяснят решението.

Във видео, публикувано онлайн, генералният директор на театъра Владимир Урин твърди, че балетът е свален, тъй като не е готов. Но редица артисти оспорват това, а кадрите, публикувани във Фейсбук, показват продължителни  аплодисменти от присъстващите на костюмната репетиция в петък, главно лица от театъра.

„Най-странното е колко близо до премиерата стигна „Нуреев“. Защо не беше отложен по-рано?“, пита Саймън Морисън, преподавател по история на музиката в Принстънския университет, написал наскоро историята на болшойците.

Според него „вълнението от интригите, политически или други“ е станало част от марката „Болшой“ през годините и добавя, че очаква спектакълът в крайна сметка да стигне до сцената.

Танцьорите са разбираемо раздразнителни. Но шоуто е скъпо, с нова музика – и аз лично не виждам как всичко това може да бъде пропиляно“, казва Морисън.

Въпреки това, според него бъдещите представления няма да се случат много скоро. Според говорител на театъра, продукцията ще се появи „не по-рано“ от сезон 2018/19, тъй като графикът за следващия сезон вече е напълно уточнен.

Междувременно на брифинга днес, 10 юли, директорът на театъра Урин съобщи, че премиерата на „Нуреев“ е пренасрочена за 4-5 май 2018 г. Отлагането било предизвикано заради „неготовност на спектакъла“. Според Урин, решението е взето от цялата трупа, в това число и режисьора Серебренников.

Нуреев, смятан за един от най-големите балетисти в историята, започва кариерата си в Мариинския театър в Санкт Петербург (по онова време Кировски театър в Ленинград), но бяга на Запад през 1961 г. Умира от болест, свързана със СПИН, през 1993-а на 53-годишна възраст.

Балетът, нова творба, композирана от Иля Демутски, с хореография на Юрий Посохов, разказва за живота на танцьора. Голяма част от съдържанието на спектакъла беше пазена в тайна, костюмната репетиция в петък също беше пазена в тайна. Източници от театъра обаче разкриват, че продукцията се занимава със сексуалността на Нуреев.

Хомофобията е широко разпространена в Русия, където наскоро бе приет закон, забраняващ „хомосексуална пропаганда сред малолетните“, който по същество прави незаконни публичните изяви на гей принадлежност. По-рано този сезон Болшой включи в репертоара си Written on Skin, съвременна опера на британския композитор Джордж Бенджамин, в която присъства кратка гей целувка, но тя бе показана на новата сцена на Болшой, а не на главната, запазена за традиционните продукции.

Постановката на „Нуреев“ е на Кирил Серебренников, театрален и филмов режисьор, спечелил си репутация с откровени спектакли, насочени против консервативната линия, зададена от Кремъл и културното министерство. Напоследък той е все по-критичен към правителствената цензура в културата и изкуствата и наскоро бе задържан и разпитван от руските служби за сигурност заради предполагаемо присвояване на държавни средства. В арт средите се смята, че делото е по политически причини.

Серебренников вече е поставял в Болшой – негова е адаптацията на Лермонтовия „Герой на нашето време“, както и операта на Римски-Корсаков „Златното петле“, трасформирана в хаплива сатира срещу политиката на Кремъл. Серебренников не е коментирал  публично решението за отлагане на премиерата.

Скандалите в Болшой не са рядка практика и през годините балетната трупа си е спечелила репутацията на огнище на интриги и съперничества. В най-драматичния случай един от танцьорите беше осъден за поръчка на нападение с киселина срещу художествения директор на балета Сергей Филин. Павел Дмитриенко бе осъден на шест години през 2013 г. за организирането на атаката, което предизвика трайни увреждания в зрението на Филин, но балетистът бе освободен под гаранция миналата година.

Вижте още: КИСЕЛИНА В ЛИЦЕТО НА БОЛШОЙ ТЕАТЪР

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС