Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

В Русия горят книги на Фондация „Сорос“

Федерацията обяви организацията за „нежелана“

Финансистът Джордж Сорос - В Русия горят книги на Фондация „Сорос“

Финансистът Джордж Сорос

Книги, отпечатани с подкрепата на Фондация „Сорос“, са били иззети от университетите и колежите в град Воркута, Коми, съобщава „Новая газета“, цитирайки изданието „7х7“ на Министерството на образованието в руската република.

Акцията, инициирана от политическия съветник на президента на северозападния федерален окръг Владимир Булавин, е била в библиотеките на няколко училища във Воркута, от които са отнети около 500 копия на книги от поредицата „Обновление на хуманитарното образование в Русия“, публикувани от Фондация „Сорос“.

По думите на завеждащата библиотеката на икономическия колеж във Воркута Елена Василиева, 53 от книгите са изгорени в двора на учебното заведение.

„Книгите бяха изнесени в кашони и изгорени в двора на колежа“, разказва ръководителката на библиотеката.

Според Василиева една от книгите се нарича „Светоглед“ и била донякъде с религиозно съдържание. Сътрудници на библиотеката твърдят, че тези книги не са популярни сред студентите.

Както пише изданието, в средата на декември 2015 г. в интернет са публикувана копия от писма на пълномощния представител на президента на северозападния федерален окръг Андрей Tравников, получени от вицепремиера на Коми Tамара Николаева. Тя помолила да бъде изтеглена от библиотеката литературата, отпечатана с подкрепата на Фондация „Сорос“, тъй като тя „създава у младежите изкривено възприятие на националната история и представя чуждата представа за нея“.

В края на ноември главният прокурор на Руската федерация призна Фондация „Сорос“ за „нежелана организация“. От Министерството на правосъдието заявиха, че фондацията представлява заплаха за основите на конституционната система на Руската федерация и за сигурността на държавата.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС