Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

В Русия и Беларус няма да гледат олимпиади по телевизията

Няма да се транслират летни, зимни и младежки Олимпийски игри в продължение на осем години

Владимир Путин обича да се снима със спортисти. През 2022 г. той прие в Кремъл руските медалисти от зимната Олимпиада в Пекин, вероятно последната олимпиада, в която участват и руски отбори. Снимка: ЕПА/БГНЕС - В Русия и Беларус няма да гледат олимпиади по телевизията

Владимир Путин обича да се снима със спортисти. През 2022 г. той прие в Кремъл руските медалисти от зимната Олимпиада в Пекин, вероятно последната олимпиада, в която участват и руски отбори. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия и Беларус няма да могат да излъчват Олимпийските игри от 2026 до 2032 г., съобщава „The Moscow Times“, като цитира изявление на Международния олимпийски комитет.

Ексклузивни права за транслация на всички олимпиади в този период са получили Европейският съюз за радио и телевизия и компанията „Warner Bros. Discovery”. Те ще осигурят пряката транслация на Олимпийските игри на територията на 49 държави. От окончателния списък на страните, които ще гледат преките излъчвания, отсъстват Русия и Беларус. Това се отнася за зимните игри през 2026 г. в Милано и Кортина д`Ампецо, лятната Олимпиада през 2028 г. в Лос Анджелис, зимната през 2023-та и летните игри през 2032-ра в Бризбейн, както и младежките олимпиади в този период.

Правата за лятната Олимпиада 2024 в Париж са дадени доста по-рано на руската компания „Телеспорт“, затова тя ще се излъчва на територията на Русия. Същата компания бе посредник за руските канали за излъчването на Световното по футбол в Катар.

Липсата на официална транслация ще бъде огромен финансов удар за руските телевизии, коментира директорът по продажби на платформата „Яндекс” Ксения Болецка. Телевизиите ще бъдат лишени не само от пряка реклама, но и от спонсорски договори.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg