Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

В Русия искат да се създаде официален списък със забранените музиканти

Страната трябва да знае кои са нейните герои, както и антигероите, заяви „борец“ срещу фалшивите новини в руския интернет

Максим Галкин и Алла Пугачова напуснаха Русия с децата си през март, след като Галкин бе уволнен от „Първи канал“ заради критика срещу войната в Украйна. Снимка: Личен архив - В Русия искат да се създаде официален списък със забранените музиканти

Максим Галкин и Алла Пугачова напуснаха Русия с децата си през март, след като Галкин бе уволнен от „Първи канал“ заради критика срещу войната в Украйна. Снимка: Личен архив

Да се създаде и официален списък на забранените изпълнители в Русия предложи в своя канал в Teлеграм журналистът Александър Малкевич, ръководител на работната група на Гражданската камара на Русия за борба с разпространението на невярна информация, обществен контрол и сигурност в интернет. Той визира новината за неофициалния списък, публикуван от сайта „Фонтанка“. Изданието оповести имената на 37 музиканти и групи, на които е забранено да изнасят концерти. Списъкът се разпространява неофициално между организатори на събития в Руската федерация.

Вижте още: ЧЕРЕН СПИСЪК В РУСИЯ С МУЗИКАНТИ ПОД ЗАБРАНА ЗА КОНЦЕРТИ

Малкевич твърди, че е шокиран колко кратък е списъкът и призова шоумена Максим Галкин (съпруг на Алла Пугачова) да бъде включен в него. Галкин напусна пределите на Русия заедно със съпругата си Алла Пугачова и децата си още в началото на войната в Украйна. Тв водещият бе уволнен от „Първи канал“ след критика на военните действия. Семейството живее в Израел.

„И, разбира се, такива списъци трябва да се съставят и за театрални и филмови актьори, и за ръководители на различни неправителствени организации, публицисти, журналисти, писатели. Страната трябва да знае кои са нейните герои  и, между другото, Гражданската камара на Руската федерация работи върху това. Но всеки трябва да познава добре и антигероите, за да взема подходящи решения за себе си“, написа Малкевич.

Той предлага да се създаде и „бял списък“ с лоялни към държавата артисти, който да включва Николай Басков, Валерия, Григорий Лепс и Лариса Долина.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах