Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

В Русия искат да се узакони пиратството

Оттеглянето на западните компании от руския пазар е „нарушаване на базови човешки права”, смята организация на потребителите

Компанията, която държи марката „Дядя Ваня“, подаде иск в руската Федерална служба за интелектуална собственост за регистрация на „нова марка“ за заведения за бързо хранене. - В Русия искат да се узакони пиратството

Компанията, която държи марката „Дядя Ваня“, подаде иск в руската Федерална служба за интелектуална собственост за регистрация на „нова марка“ за заведения за бързо хранене.

Свободно използване на чужди филми, сериали, клипове, музика и компютърни игри в Русия, без зачитане съгласието на правообладателите, поискаха в писмо до министър-председателя Михаил Мишустин от организацията „Обществена потребителска инициатива“, съобщава РИА „Новости“.

В писмото се казва, че излизането на повечето западни продуцентски и филмови компании от Русия може да се разглежда като „планиран акт срещу фундаменталните права на руските граждани“, съгласно Международния пакт за икономически, социални и културни права на ООН, в който става дума за правото на всеки човек да участва в културния живот.

„Предлагаме да се признае и да се смята за допустимо свободното (без изискване на съгласие от правообладателя) разпространение в Русия на филми, сериали, клипове, музика и компютърни игри, станали обект на културен шантаж от страна на западните политически сили и корпоративни структури“, се казва в писмото до Мишустин.

Изброени са и звукозаписващите фирми, киностудия, разработчици и издатели на компютърни игри, които публично обявиха оттеглянето си от Русия и спират вноса и разпространението на своите продукти.

Според организацията причина за обръщението към министър-председателя са масовите жалби от руски граждани заради изключването им от западните ресурси:

„Тези блокирания на контента са предназначени да предизвикат дискомфорт у гражданите. А много от тях са плащали годишни абонаменти за немалки суми. Тези, които го правят, трябва да разбират, че политиката е едно, но по-важни са базовите човешки права“.

До момента от Русия са се изтеглили почти всички стриймингови компании като „Нетфликс“, НВО, „Амазон прайм“ и „Дисни +“. Много от производителите на компютърни игри отказаха да работят на територията на Руската федерация. Филмови компании като „Дисни“, „Уорнър брос“, „Сони“, „Парамаунт“ и други спряха работа с руските си контрагенти и забраниха излъчването на техните филми на територията на Русия.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах