Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

В Русия искат думи като „гей“ и „лесбийка“ да се ограничат от речта

Депутат от партията на Путин внася законопроект за забрана на пропагандата на живот без деца, нетрадиционен секс и западни ценности

Отношенията на руския президент Путин с бившата гимнастичка Алина Кабаева трудно могат да бъдат наречени „традиционни“. Снимка: Russian Presidential Press and Information Office - В Русия искат думи като „гей“ и „лесбийка“ да се ограничат от речта

Отношенията на руския президент Путин с бившата гимнастичка Алина Кабаева трудно могат да бъдат наречени „традиционни“. Снимка: Russian Presidential Press and Information Office

Руски законопроект предвижда забрана на пропагандата на семеен живот без деца наравно със забраната за споменаване на нетрадиционна сексуална ориентация и отричане на семейните ценности. Един от вносителите на този законопроект е актьорът и режисьор Николай Бурляев, който в интервю за официозния сайт „Лента“ обяснява, че в проекта тези прояви ще бъдат приравнени с екстремизъм. Бурляев е познат от главната роля във филма на Андрей Тарковски „Иваново детство“.

В интервюто актьорът депутат от партията „Единна Русия“ призовава хората с нетрадиционна ориентация да я крият или да напуснат Русия. Според него вината да се разпространи подобна „мерзост“ е на Закона за културата, приет от Елцин през 1993 г., когато „държавата загуби възможността да влияе върху културната политика“.

Сега, по думите на Бурляев, на Русия ѝ е „възложено по замисъл божи“ да се възроди върху нова основа и да представи на света нов цивилизационен модел на „разумна държава в неразумен свят“. Според него руснаците „трябва да живеят така, както им е завещано от предците“. Това означава, че „извратените“, както той нарича хората с нетрадиционна сексуална ориентация, и хората, които доброволно се отказват да имат деца, трябва да изчезнат – да се крият или да напуснат страната.

„Сблъсках се с този проблем отдавна, в началото на 60-те, когато снимах филма „Иваново детство“, разказва Бурляев. Тогава е бил на 15 години. В неговите спомени много хомосексуални мъже се умилквали около него и му правели комплименти. Той се гнусял от тях, защото „в Русия това винаги се е смятало за неприлично“.

Бурляев дава пример за подражание – приетият през 1932 г. в Холивуд „кодекс на Хейс“, който определя строги правила за отношението към семейството, религията, родината, противоположния пол, излишно дългите целувки на екран. Според него това е правилно и през ХХІ век.

Актьорът призовава и да се приеме спокойно идеята за цензура, защото „в превод това означава строго осъждане и взискателна критика“. Но се страхува, че по върховете на властта в Русия има „лоби на хомосексуалисти“, което може да попречи на приемането на закона срещу ЛГБТК.

Законотворците настояват законът да бъде приложен и към минали събития, а тези, които са си позволявали „пропаганда на злото“, да понесат отговорността си в бъдеще. Това означава тотално прочистване на културната среда, твърди Бурляев.

За контрол на всички културни продукти, които ще бъдат произвеждани в Русия, законопроектът предвижда да се въведат обществени съвети, съставени от учители, медици, психолози, представители на службите и духовенството:

„Учителят ще прочее сценарий и ще каже до какви последствия може да доведе реализацията му. Медиците ще прочетат сценария и ще кажат, че заснетия по него филм ще увеличи шизофренизацията на обществото. Правоохранителите ще предпазят от повишаване нивото на престъпността след предлагания кинопродукт. Ето такива хора трябва да са в обществените съвети – нормални бащи и майки, загрижени за това какви ще бъдат децата утре“.

Бурляев е уверен, че трябва да бъдат ограничени законово и думите „гей“ и „лесбийка“. Те трябва да се използват в много краен случай и с много негативен оттенък.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах