Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

В Русия няма да гледат дори руски филми на IMAX

Канадската компания забрани излъчването на руски филми на всички свои устройства

Стопкадър от първия руски филм в IMAX формат - „Сталинград“ (2013) на режисьора Фьодор Бондарчук - В Русия няма да гледат дори руски филми на IMAX

Стопкадър от първия руски филм в IMAX формат - „Сталинград“ (2013) на режисьора Фьодор Бондарчук

Руски филми вече няма да имат прожекции в системата IMAX, съобщават от обединената киномрежа „Синема парк“ в Русия, цитирани от ТАСС. Канадската компания, която окончателно напусна руския пазар на 1 юни 2022 г., сега е изпратила и нареждане да не се прожектират руски филми на оборудването, останало в киносалоните. Макар то да принадлежи на собствениците на кината, за използването му по договор се изисква разрешение от компанията производител.

„Технически може да се прожектира всеки филм на това оборудване, но без разрешение от IMAX филми в този формат няма как да бъдат показвани“, твърди собственикът на киноверигата „Синема парк“ Алексей Васясин.

Така руските филми, заснети в този формат, вече не могат да бъдат покaзвaни пред руска публика. Първият руски филм, заснет в IMAX формат, е „Сталинград“ (2013) на режисьора Фьодор Бондарчук. В Русия има общо около 50 киносалона, оборудвани с високотехнологичните устройства на IMAX.

Васясин изразява надежда, че IMAX все някога ще се върне на руския пазар, но предупреждава, че я очаква не само преразглеждане на договорните условия, но и съдебни дела заради наложените ограничения.

В момента киносалоните в Русия са изправени пред огромна криза. Очаква се до края на годината окончателно да затворят поне половината от тях. За да се избегне фалитът на киноизлъчването в Руската федерация, в руската Дума обмислят узаконяване на пиратските излъчвания на западни филми, като го наричат „принудително лицензиране“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90