В Русия празнуваха 24 май, без да споменават, че кирилицата идва от България

„Кирил и Методий обединяват славяните в един народ, който преди това е бил див”, каза в проповедта си руският патриарх Кирил

„Кирил и Методий са били нашите славянски апостоли“, каза руският патриарх Кирил. Снимката е от друго събитие с участието на главата на руската църква. Снимка: ЕПА/БГНЕС - В Русия празнуваха 24 май, без да споменават, че кирилицата идва от България

„Кирил и Методий са били нашите славянски апостоли“, каза руският патриарх Кирил. Снимката е от друго събитие с участието на главата на руската църква. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Без да споменават приноса на България, княз Борис I и Климент Охридски, в Русия отбелязаха на 24 май празника на светите братя Кирил и Методий. Там той е светски празник от 1985 г., а едва от 2009 г. придобива статут на национален празник. За разлика от Българската православна църква, в руската църква светският и църковният празник съвпадат. Затова патриарх Кирил вчера празнува и имен ден, поздравен с телеграма от президента Путин. Преди това главата на руската църква изнесе проповед в храм, наречен „Александър Невски”, близо до Москва.

В проповедта на патриарх Кирил е видима официалната позиция на руската държава, която не признава заслугите на България в разпространението на писмеността, не почита учениците на Кирил и Методий, нито обяснява разликата между глаголицата и кирилицата, на която пишем. Тази теза е залегнала във всички официални поздрави, в учебниците и културните програми в Русия. Основното послание в тях е свързано с идеята за „обединено славянство”, ръководено от руски духовни и политически водачи.

В проповедта си главата на Руската православна църква казва:

„Светските хора, когато говорят за солунските братя Кирил и Методий, на първо място говорят за приноса им в развитието на славянския език и славянската култура. Това е правилно, защото именно с писмеността, която братята са изобретили и въвели в живота, на която са били писани текстове, започва културната традиция на славянските народи. (…) Кирил и Методий са били нашите славянски апостоли. И за да може апостолската им мисия, апостолското им служение да бъде убедително, за да стигне то до сърцата на тогавашните славяни – хора тъмни, непросветени, страшни, враждебни; за да могат думите на просветителите да разтопят сърцата на хората, да преориентират съзнанието от борба за съществуване, която по това време е била единствен жизнен закон на тези диви племена, към опити да се изграждат обществени и междуличностни отношения на основата на Божиите заповеди. (…) Без славянска азбука, без славянски език нямаше да има славянско богослужение, нямаше да има славянска култура и не е ясно дали славяните щяха да станат самостоятелна етническа група, различна от обкръжаващите я етноси, със своя ценностна система, свой език и своя писменост”.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Историческите неправди в тази проповед са мултиплицирани и в множество празнични слова. В руската „ТВ Култура” вчера е излъчено следното приветствие за празника:

„Именно на братята (Кирил и Методий – б.пр.) ние дължим появата през 863 г. на славянския алфавит, за създаването на който те са адаптирали гръцкия, добавяйки към 24-те букви още 14. Тази азбука, наречена в чест на единия от братята „кирилица”, претърпявайки значителни изменения, стигна до наши дни. Благодарение на азбуката на Кирил и Методий за пръв път е преведено Евангелието и други богослужебни книги на славянски език и е положено началото на историята на просвещението на славяните. Заслугата на братята е и в обединението на славяните „с буква и слово”. Именно от момента на създаване на азбуката славяните започват да възприемат себе си като един народ със своя собствена писменост, език и култура, станали основа за развитието на държавността и цивилизацията”.

Преди дни пред Руския културно-информационен център в София бе наредена изложбата „При изворите на славянската писменост”, която следва същата политика – твърди, че Кирил и Методий са „първите разпространители на грамотността и просветата в Русия” и изличава България от историята на църковнославянския език.

Вижте още: КИРИЛ И МЕТОДИЙ БИЛИ ОБРАЗОВАЛИ РУСИЯ

ПРОФ. ИВАН ИЛЧЕВ: РУСКАТА ИЗЛОЖБА ЗА 24 МАЙ – СЪЗНАТЕЛНО ДЕЙСТВИЕ ЗА ПОДМЯНА

Лист

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3