POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

В Русия предлагат песните на Алла Пугачова да бъдат обявени за „народни”

Така на несъгласните с политиката на Путин няма да се плащат авторски права

Алла Пугачова през 2021 г., преди да се засели в Израел със съпруга си Максим Галкин. Снимка: Личен архив - В Русия предлагат песните на Алла Пугачова да бъдат обявени за „народни”

Алла Пугачова през 2021 г., преди да се засели в Израел със съпруга си Максим Галкин. Снимка: Личен архив

Творчеството на артистите, певците и поетите, напуснали Русия заради несъгласие с политиката на Путин, или обявени за „чуждестранни“ агенти, да бъде признато за народно творчество, за да не им се плащат авторски права. Това предложи генералният продуцент на телерадиокомпания „Крим“ Олег Крючков в интервю за РИА „Новости“.

„Признаването като „народно“ на творчеството на чуждестранни агенти, които публично са се отказали от Русия и не одобряват действията на държавата, автоматично ще лиши творците от авторски права и ще позволи на трети страни да използват творчеството им“, казва Крючков.

Според него заради позицията на този или онзи артист, от ефира не бива да изчезват популярните песни на руски и съветски композитори. Продуцентът твърди още, че много от песните на артисти чуждестранни агенти вече са станали „народни”.

Много изпълнители и творци, сред които Алла Пугачова, Борис Гребеншчиков, Андрей Макаревич, рапърът Oxxxymiron и др. напуснаха Русия и се обявиха против войната, като заклеймиха политиката на руските власти. Тяхното творчество от десетилетия е изключително популярно в Русия и страните от бившия СССР.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС