Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

В Русия пускат книгата на Хари. Преразкана

Запазват заглавието, но не използват нито един цитат от нея

Авторката на преразказа е прочела книгата на принц Хари на английски и я предава със свои думи. Снимка: Издателство „Ексмо“ - В Русия пускат книгата на Хари. Преразкана

Авторката на преразказа е прочела книгата на принц Хари на английски и я предава със свои думи. Снимка: Издателство „Ексмо“

Мемоарите на принц Хари ще излязат в Русия, без да се използва нищо от истинската книга, съобщава „Комерсант“. Издателската група „Ексмо-АСТ” ще издаде книгата със същото заглавие, преведено на руски: „Запасной” (Резервният), но преразказана. Книгата се продава с уточнение, че е за читатели над 18 години.

„В преразказа ще бъдат отразени ключовите идеи на книгата, без да се използват откъси и цитати от нея. Авторката на преразказа е прочела книгата на английски и я предава със свои думи“, обяснява директорът на издателство „Ексмо“ Евгений Капиев.

Подобен, но различен преразказ на книгата на Хари, ще се появи и като аудиокнига в приложението „Литрес“.

Издателство „Penguin Random House“, което държи правата за мемоарите на английския принц, прекрати работата си на руския пазар през 2022 г. заради войната, която Русия започна срещу Украйна. Издателство „Ексмо“ не възнамерява да плаща на носителите на правата и разглежда новата форма на „преразказ“ като „стартъп, който частично ще реши проблема с издаването на чужди книги на руски език и като алтернатива на принудителното лицензиране“, уточнява Капиев.

Руски издатели обаче коментират пред „Комерсант“, че подобна практика ще върне руския пазар с две десетилетия назад и ще ограничи възможностите в бъдеще да бъдат издавани легално чуждоезични книги с авторски права.

Вижте още: МЕМОАРИТЕ НА ПРИНЦ ХАРИ С РЕКОРДНИ ПРОДАЖБИ ОТ ПЪРВИЯ ДЕН ПО КНИЖАРНИЦИТЕ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg