Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

В Русия разрешават отстрела на защитени животни от Червената книга

Лоби на елитни ловци, близки до властта, се опитва да узакони убиването на скъпи трофейни екземпляри, твърдят еколози

Путоранският снежен овен е един от най-застрашените видове. Снимка: Таймирски резерват - В Русия разрешават отстрела на защитени животни от Червената книга

Путоранският снежен овен е един от най-застрашените видове. Снимка: Таймирски резерват

Защитените животни, вписани в Червената книга, ще могат да бъдат отстрелвани или отнемани от естествената им среда, гласи проект за правителствено постановление, публикуван в страницата на Министерството на природните ресурси на Руската федерация.

Според проекта животните ще могат да бъдат залавяни „за съхранение“, за мониторинг на състоянието на популацията, за предотвратяване на опасност за хората и за предпазване от масови заболявания. Има и графа „извънредни случаи“, в която се казва, че разрешение се дава и за „предотвратяване на страданията на болни или травмирани обекти от животинския свят“.

Пред изданието „Кедр медия“ екологът Михаил Крейндлин коментира, че става дума за убийства:

Простичко казано, виждаш някое защитено животно, казваш си „Нещо е болничко, дай да го убия“. Получаваш разрешение от Росприроднадзор и го убиваш“.

В проекта не е уточнено как ще се определя колко е сериозна травмата или раната на животното, определено за отстрел. Самият термин „страдание“ по отношение на животни не е уточнен.

Пред „Новая газета Европа“ еколози заявяват, че зад предложението стои ловджийското лоби, по-точно „Клуб на планинските ловци“, в който членуват хора от елита, близки до Кремъл, които обичат да убиват екзотични животни. Те вече са се опитвали да получат разрешение да убият шест планински снежни овни от резервата Путорана – едни от най-застрашените видове в световната животинска популация.

Особен интерес за елитните ловци представляват още далекоизточните леопарди, тигри и бели мечки – скъпи трофейни екземпляри.

Обществената реакция към постановлението е негативна. Около 220 хил. души са подписали петиция за недопускане на подобен компромис с природата.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

На прасе съм

Bookshop 728×90