Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

В Русия уволняват за цитиране на Даниил Хармс, Кремъл не вярва

Учителка загуби работата си, защото е чела пред учениците репресираните от Сталин Даниил Хармс и Александър Введенски

Портрет на Даниил Хармс от Владимир Гринберг, 1941 г. Илюстрация: Уикипедия - В Русия уволняват за цитиране на Даниил Хармс, Кремъл не вярва

Портрет на Даниил Хармс от Владимир Гринберг, 1941 г. Илюстрация: Уикипедия

Скандал в Русия заради уволнението на учителка, цитирала Даниил Хармс пред учениците си, беше коментиран и в Кремъл, съобщава РИА „Новости“. Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков е посъветвал Министерството на образованието да разследва случая. Обществената реакция е особено силна, но в Кремъл, ако се съди по думите на Песков, са склонни да не обръщат особено внимание на случая. Прессекретарят заяви официално, че „не всичко, което се пише в социалните мрежи, е вярно“.

Преди няколко дни учителката Серафима Саприкина от Санкт Петербург сподели във Фейсбук, че е била уволнена от 80-годишната директорка на гимназията, защото е чела на десетокласници стихове от „враговете на народа и помощници на фашистите“ Даниил Хармс и Александър Введенски. Саприкина цитира директорката Светлана Лебедева:

„Тези хора са били заслужено арестувани от НКВД и измъчвани за своите престъпления. Стиховете им могат да бъдат обсъждани само във вашите бохемски кухни“.

Уволнената учителка коментира изказването на непоклатимата от поста си директорка така:

„Аз напуснах. Но сега говоря не от обида. Жива съм и мога да отстоявам себе си. И тези поети, мъчениците, в своя прекрасен рай не се нуждаят от дребни защитници като мен. Но ако не говорим за тези ситуации, ако не наричаме злото с истинското му име, то новата 37-а година е на крачка по-близо до нашите деца“.

(1937 г. е времето на така наречения „Голям терор“ в СССР, когато са се провели най-масовите политически сталински репресии – бел. ред.)

Поетите Даниил Хармс и Александър Введенски са двама от най-важните представители на руския модернизъм. По времето на СССР са печатани само техните детски стихотворения и преводи. Произведенията им за възрастни в абсурдистки жанр са били забранявани от съветската цензура. Много от участниците в творческото „Обединение за реално изкуство“, към което са принадлежали Хармс и Введенски, са били арестувани и изпратени в лагер, или разстреляни.

През 1941 г. по донос на някоя си „гражданка Оранжиреева“ Даниил Хармс е бил арестуван „за пораженчество и клевета“. Доносницата твърдяла, че скоро след нападението на германците Хармс е казал: „Ако „те“ ме принудят да стрелям с картечница от терасата по време на уличен бой, няма да стрелям по германците, а по „тях“. По-късно това се оказва невярно. За да избегне разстрел, Хармс симулира лудост. Умира от глад в психиатричното отделение на затвора на 2 февруари 1942 г. Реабилитиран е напълно и признат за невинен през 1960 г.

Александър Введенски е бил арестуван също през 1941 г. по обвинение в контрареволюционна дейност. Умира същата година от плеврит. Реабилитиран е напълно през 1964 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах