Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

В Русия възстановяват изтрезвителите

Заради повишена смъртност от алкохол и престъпления с участие на пияни руснаци

Сцена от Музея на водката в Москва, Русия. Снимка: ЕПА/БГНЕС - В Русия възстановяват изтрезвителите

Сцена от Музея на водката в Москва, Русия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първият медицински изтрезвител след 10 години прекъсване започна работа в Петрозаводск, съобщава „The Moscow Times”. Откриването му беше с участието на министъра на здравеопазването на Карелия Михаил Охлопков.

В изтрезвителите ще бъдат приемани само хора, които са в безсъзнателно състояние, но нямат нужда от медицинска помощ.

„В статистиката за смъртността е отчетен много голям процент смърт по причини, свързани с употребата на алкохол. Връщането на изтрезвителите е стъпка към понижаване на смъртността”, заявява Охлопков.

Системата на изтрезвителите е създадена в СССР през 1930-1940 г. В Русия се отказват от тях след приемане на закона „За полицията” през 2011 г. Тогава е решено гражданите в алкохолно опиянение да бъдат прибирани в болниците. В края на 2020 г. Путин подписва закон за връщане на изтрезвителите. Тогава е обмисляно те да бъдат наречени „приюти за уморени”. Решението е взето заради увеличения брой престъпления с участие на пияни руснаци.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90