Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

В Русия вече работи система за социален рейтинг на гражданите

Тя ще оценява полезността на индивида за държавата

Русия започва да запълва обширни бази данни за всички свои граждани по подобие на Китай. Снимка: ЕПА/БГНЕС - В Русия вече работи система за социален рейтинг на гражданите

Русия започва да запълва обширни бази данни за всички свои граждани по подобие на Китай. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Система, която оценява социалния рейтинг на гражданите – колко е полезен индивидът за държавата и какви са личните му перспективи – вече работи в Русия, съобщава държавният руски портал „Вести от образованието“. Платформата „Ние“ е разработена от Руския държавен социален университет.

За да се получи оценка на социалния статус, гражданинът на Руската федерация трябва да мине през специална анкета. В нея влизат въпроси за образованието му, наличието на деца или осиновени, източници на доходи, социални придобивки, наличие на кредити, съдимост, профили в социалните мрежи, участие в обществения живот, държавни награди, говорими езици, спортуване, здравословен начин на живот и др.

След това системата дава оценка, която се състои от две части. Първата е социалният статус на човека, неговите „заслуги“ до този момент. Втората е социалното му ниво, тоест дигитализиране на „перспективите“ му от гледна точка на държавата. Платформата дава срещу заплащане съвети как да бъде повишен социалния рейтинг.

Авторите на проекта предлагат оценката да бъде свързана с личните данни на гражданина, с неговия социален и личен номер, данните от паспорта и номера на телефона му. По този начин, според тях, гражданите ще бъдат класифицирани според полезността си за държавата. Постепенно ще бъде запълнена и обширна база данни, които ще се използват в системата на образованието, трудовия пазар и в системата за социални придобивки.

Имего на платформата – „Ние“, отвежда към антиутопията на съветския писател Евгений Замятин, коментират наблюдатели.

Система за социален рейтинг работи от няколко години в Китай. Жителите на страната с нисък рейтинг не могат да намерят нормална работа, не им дават кредити, не могат да си купят билети за градски транспорт, може да им бъде отказано дори да си наемат велосипед. Оценката се понижава при участие на гражданите в протести против властите и при публикуване на антиправителствени постове в социалните мрежи.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90